Kultura

Kako je prije 80 godina nastala čuvena Pikasova “Gernika”

Gernika

Umjetničko putovanje kroz užas, paniku i strah koje je kulminiralo na “Gerniki”, univerzalnom jauku čuvenog slikara Pabla Pikasa sljedećeg mjeseca puni 80 godina.

Tim povodom Muzej kraljice Sofije u Madridu otvorio je veliku izložbu koja zaranja u mračne kutke Pikasovog opusa prije, ali i poslije nastanka ovog remek-djela i pokušava da rasvijetli kako je nastala jedna od najpoznatijih slika na svijetu.

“Sažaljenje i užas: Pikasov put ka ‘Gerniki'” predstavlja oko 180 eksponata iz kolekcije Muzeja kraljice Sifije i još 30 institutcija širom svijeta.

Pablo Pikaso

Prikaz bombardovanja baskijskog mjestašca Gernike koje se dogodilo 26. aprila 1937. godine tokom španskog Građanskog rata sastoji se od ukrućenih, skoro nepodnošljivih prizora žena, djece i životinja u agoniji.

Od tada slika je postala asocijacija i moćni apel za mir na brojnim antiratnim protestima širom svijeta.

U čast 80. godišnjice, kustosi su odlučili da zarone u Pikasove radove od sredine 1920-ih, kada se umjetnik ukrenuo mračnijem stilu, što je možda bila i zakasnjela reakcija na užase Prvog svjetskog rata i turbulencija u njegovom privatnom životu.

Tako su užas, nasilje, strah, panika i smrt postali njegove teme njegovih slika.

U ranijem periodu stvaranja tokom kubizma, Pikaso je slikao poznate predmete i ljude, kao i gitare, flaše pića i činije sa voćem da bi se kasnije okrenuo najezdi divljaštva, mraka i raskomadanosti svijeta.

Španski građanski rat počeo je devet mjeseci prije napada na Gerniku, kada su generali španske vojske predvođeni Franciskom Frankom izvršili državni udar protiv lijeve republike. Saveznike za to pronašli su u nacističkoj Njemačkoj i fašističkoj Italiji.

Send this to a friend