Kultura

Kamena simfonija koja spaja ljudsko i božansko

Foto: Radio Herceg Novi

U galeriji “Josip Bepo Benković” preksinoć je otvorena izložba skulptura poznatog crnogorskog vajara Miodraga Šćepanovića.

Riječ je o njegovoj 22. samostalnoj izložbi u čijoj postavci je šezdesetak radova u kamenu.

Izložbu je otvorio akademik CANU Niko Martinović. On je između ostalog kazao da Šćepanović „duhovnom ekstazom i fanatizmom svoje unutrašnje istine pronalazi kamene oblutke, koji veličinom, oblikom i bojom invociraju njegove emocije i ideje, i kojima lirsko senzitivnom obradom udahnjuje novi život”.

Tradicionalno i savremeno

“Njegova kamena simfonija, koja spaja ljudsko i božansko, vrijeme i vječnost, mističnu ljubav i plemenitost duha, tradicionalno i savremeno, raspisana je skulptura kamernih dimenzija, osobne finoće, majestetične uglačanosti i helenske elegancije.

Foto: Radio Jadran

Zanatskom superiornošću u obradi kamena, ovaj „nježni gospodar materijala”, uz demonstriranje umjetničke slobode i poštovanje konvencija, gradi opus u potpunosti posvećen kamenom idealu ljepote. Esenciju tematsko-motivskog prosedea ovog djela, osobene eteričnosti i sklada, čine ženski portreti, figure, torza i animalije svakovrsne. Na plaštanici njegove umjetnosti ipak dominira kameni vez ženskog lika”, rekao je Marinović.

U razgovoru sa novinarima nakon otvaranja izložbe, Šćepanović je kazao da odavno radi sa kamenom, ali i da je izbjegavao da se predstavi u Herceg Novom zbog nepristupačnosti galerije.

“Međutim, kada su me pozvali da izlažem rekli su da će sve obezbijediti i to su stvarno i uradili. I to savršeno, što je dokaz da kad ljudi hoće nešto da urade, to i mogu”, ocijenio je umjetnik.

Foto: Radio Herceg Novi

Rad u kamenu

Objašnjava i da je nakon završene akademije počeo da radi sa drvetom, ali kada je nabavio alat i počeo da stvara u kamenu, više se nije od njega mogao odvojiti.

“To je materijal koji je neprevaziđen. Ja se nijesam mnogo raspitivao o tom kamenu, ali znam da ga ima u rječici pored moje kuće i rekli su mi da je vulkanskog porijekla. Odrastao sam tu pored te rijeke”, objasnio je Šćepanović.

Priznaje i da mu nagrade znače mnogo, da su one potvrda da nije izgubio vrijeme, a drugima vjerovatno način da više saznaju o njemu.

“Međutim, kada sam izlagao u Parizu, kada sam uporedio to što je izloženo sa onim što ja radim znao sam da moje skulpture imaju neku vrijednost. To je prepoznao i žiri, a u Crnoj Gori su se malo čudili ko je taj ko je dobio nagradu na Jesenjem salonu u Parizu, a ovdje ga niko ne zna. Kad je čovjek uporan, kad zna šta hoće, treba sa tim da ide do kraja, pa neka bude i pogrešno”, zaključio je crnogorski vajar.

Njegovi radovi biće izloženi u hercegnovskoj gradskoj galeriji do kraja maja.

Foto: Radio Jadran

Skica za portret umjetnika

Miodrag Šćepanović je završio vajarstvo na FLU u Beogradu, u klasi profesora Miše Popovića, 1983. godine. Član je ULUCG od 1990. godine i Jesenjeg salona u Parizu od 2008. godine. Dobitnik je velikog broja domaćih i inostranih nagrada, među kojima i prve nagrade „Pol Belmondo“ za skulpturu na Jesenjem salonu u Parizu 2006. godine, nagrade „Mišel Dimon“ za skulpturu na Salonu francuskih umjetnika Grand pale u Parizu 2012. godine, kao i bronzane medalje na istom salonu 2014. godine. Šćepanović je samostalno izlagao u Titogradu odnosno Podgorici, Petrovcu, Kolašinu, Kotoru, Baru, Beogradu, Tivtu, Zagrebu, Budvi, Beranama, Mojkovcu kao i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Send this to a friend