Kultura

Kandidatura “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” na događaju “365 dana Ministarstva kulture i medija”

365 dana Ministarstva kulture i medija

Delegacija kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” na čelu sa koordinatorom Dušanom Kaličaninom, bila je gost na događaju “365 dana Ministarstva kulture i medija” koji je održan juče je u Muzičkom centru Crne Gore u Podgorici.

Brojnim visokim zvanicama iz Vlade, Ministarstava i institucuja Crne Gore, predstavnicima kulturne i medijske scene, diplomatskog kora i inostranih organizacija i institucija, Ministar kulture i medija Maša Vlaović sa saradnicima predstavila je rezultate rada Ministarstva u proteklih godinu dana.

U svom izlaganju Vlaović je, pored ostalog, naglasila da je najznačajniji projekat u kulturi Crne Gore iz oblasti međunarodne saradnje svakako “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”, da ga Ministarstvo snažno podržava i visoko cijeni rad i stručnost tima projekta koji je kandidaturu uveo u finale ovog prestižnog evropskog takmičenja.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je u svom obraćanju, pored ostalog, dao punu podršku kandidaturi “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” i rekao da je to jedan od najboljih projekata koji povezuje Crnu Goru i njene građane sa Evropom i evropskim vrijednostima, snažno promovišući Crnu Goru u svijetu.

Pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” Dušan Kaličanin je prisutne članove Vlade upoznao sa aktuelnostima procesa kandidature i predstojećim koracima na putu ka tituli.

Članovi Vlade su jednodušno podržali kandidaturu i čestitali timu kandidature na ulasku u finale i sjajno urađenom zvaničnom Web sajtu kandidature: www.budvaboka2028.me koji im je na događaju predstavljen, rekavši da je je kandidatura za Evropsku prijestonica kulture već značajno uticala na popravljanje imidža Crne Gore u svijetu i da će to u budućnosti još intenzivnije činiti.

365 dana Ministarstva kulture i medija

Kaličanin se zahvalio članovima Vlade na podršci i pohvalama, naglašavajući zadovoljstvo činjenicom da je Ministarstvo kulture i medija uključilo kandidaturu u Nacionalni program razvoja kulture Crne Gore, izdvajajući ga kao najvažniji strateški projekat međunarodne saradnje Crne Gore. Podsjetio je da je Nacionalni program razvoja kulture tijesno povezan sa kandidaturom “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ jer su postojanje Strateškog dokumenta Program razvoja kulture Opštine Budva i njegova usklađenost kako sa Nacionalnim programom razvoja kulture Crne Gore, tako i sa Aplikcionom knjigom kandidature obavezujući uslovi za pobedu Budve i Boke u finalnoj fazi takmičenja za Evropsku prijestonica kulture.

Delegacija kandidature razgovarala je na događaju i sa Zećirom Ramčilovićem, Ambasadorom Sjeverne Makedonije, čiji je glavni grad Skoplje takmac Budve (sa Bokom) u finalu izbora za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu. Obe strane su izrazile zadovoljstvo što su dva prijateljska grada, iz dve prijateljske države Jugoistočne Evrope, ušla u finale ovog prestižnog takmičenja i poželjeli jedni drugima sreću u finalu.

Send this to a friend