Kultura

Kapičić i Garko: Promovisaćemo Crnu Goru u stranim produkcijskim kućama

U budućnosti ćemo i sami biti posvećeni promociji Crne Gore u inostranim produkcijskim kućama, kazali su glumci Stefan Kapičić i Gabrijel Garko danas u Ministarstvu kulture, na prvoj sjednici Savjeta za filmsku djelatnost kojom je predsjedavao ministar Aleksandar Bogdanović.

<<<Marković sa italijanskim glumcem Garkom: Crna Gora zanimljiva filmskoj industriji<<<

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, sjednici su prisustvovali i predsjednik Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić i predsjednik Udruženja producenata i reditelja Crne Gore Ivan Marinović, a na njoj su razmatrana brojna pitanja iz oblasti kinematografije, pri čemu je naglašeno kako su u proteklom vremenskom okviru preduzete brojne mjere u cilju njenog unaprjeđenja.

“Članovi Savjeta posebno su akcentovali značaj nedavnog prijema Crne Gore u „Eurimages“, čijim je sredstvima nedavno podržan i prvi koprodukcijski projekat čiji je nosilac jedna producentska kuća iz naše države”, navode u resoru kulture.

Bogdanović je informisao članove Savjeta da je Ministarstvo kulture, putem programa Kreativna Crna Gora, podržalo projekat VR Montenegro produkcijske kuće Artikulacija, koji će u bitnoj mjeri unaprijediti promociju Crne Gore kao filmske destinacije – a koji je već dao i prve konkretne rezultate.

“Članovi Savjeta istakli su kako ohrabruje činjenica da se u Crnoj Gori ove godine snima više filmova, ali da je neophodno uložiti još mnogo truda kako bi njeni potencijali bili u potpunosti iskorišćeni”, dodaju u Ministarstvu.

Na sjednici je naglašena potreba što skorijeg uspostavljanja podsticaja za filmske djelatnike, ali i uvođenja jasnog zakonskog okvira kojim bi bili definisani svi uslovi pod kojima bi inostrani producenti mogli da snimaju filmove i srodne formate na lokacijama u Crnoj Gori.

“Jedna od tema ticala se i mogućnosti usavršavanja mladih crnogorskih filmskih radnika, pri čemu je navedeno kako su inicijalne mjere na tom planu već pokrenute – s obzirom na to da su već obavljene prve posjete renomiranim nacionalnim institucijama poput Britanske filmske akademije u Londonu”, ističu u Ministarstvu.

Kako su se članovi Savjeta saglasili – put ka razvoju crnogorske kinematografije podrazumijevaće izuzetno zahtjevan rad svih struktura iz te oblasti, počev od administracije, preko samih radnika i producenata, uz što veću podršku relevantnih instituta iz inostranstva.

“Sigurno je i kako danas možemo reći da su u proteklom vremenu napravljeni brojni iskoraci, u službi ispunjenja ključnih ciljeva koje smo postavili – a to je jačanje crnogorskog filma, mnogo aktivniji angažman na planu koprodukcija i, naravno, veća vidljivost Crne Gore kao filmske destinacije”, kazali su u Ministarstvu.

Posebno se govorilo i o intenzivnom radu Filmskog centra, nedavnom prijemu Crne Gore u „Eurimages“, ali i dobrim idejama koje je Ministarstvo podržalo, poput servisa VR Montenegro.

“Kako su konstatovali i članovi Savjeta, sve to bili su izuzetno važni koraci, čije efekte već možemo vidjeti na konkretnim primjerima.

No, kako je istakao Bogdanović, ono što je važnije jeste da je tokom današnje sjednice čuo brojne ideje koje se tiču budućeg vremenskog perioda.

“Članovi Savjeta su, svako iz svoje oblasti rada, posebno interesovanje pokazali za promociju crnogorske produkcije i obezbjeđivanje potencijalih koprodukcija, ali i za unaprijeđenje filmske infrastrukture – tim prije jer u planu još od ranije imamo osnivanje filmskog studija”, naglasio je ministar.

Nakon sjednice članovi Savjeta za filmsku djelatnost sastali su se sa predstavnicima Udruženja glumaca Crne Gore i Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore, sa kojima su detaljnije razgovarali o aktuelnom stanju i mjerama koje je potrebno preduzeti u pravcu unaprijeđenja njihovog rada.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milka
Gost
Milka

Mene je sramota dok ovo čitam…

Hrkljuš
Gost
Hrkljuš

A mene je sramota da Garko nema naše drzavljanstvo.

Marry me
Gost
Marry me

Pošaljite Gabrijela da prošeta po Starom xD Ima nas koje bismo htjele da ga vidimo😍

Hrkljuš
Gost
Hrkljuš

Đe ste na Stari aerodrum tačno?

Podgorica
Gost
Podgorica

Dosta radnika u ustanovama ministarstva kulture,godinama rade na ugovor o djelu ili nemaju ugovor,ali zato ove eksperte cascavate sa masnim honorarima,bagra !

Avro
Gost
Avro

Zna li iko živi ko je ovaj Garko,što se ne skida s portala?

-_-
Gost
-_-

talijanski zgodnisa 🙂

EstradniFilozof
Gost
EstradniFilozof

nekakva mutljavina belosvetska

Hrkljuš
Gost
Hrkljuš

Garko mora da je unuk Jelene Savojske.

Send this to a friend