Kultura

Karikaturisti Luki Lagatoru prva nagrada na festivalu Osten u Skoplju

Karikatirista Luka Lagator osvojio je prvu nagradu na 50. internacionalnom festivalu “Osten”, održanom proteklog vikenda u Skoplju. Riječ je o poznatom festivalu karikature, crteža i grafike, a Lagator je osvojio nagradu u konkurenciji najboljih svjetskih karikaturista iz oblasti takmičarske festivalske karikature.

U izjavi za RTV Cetinje on je kazao da mu je ova nagrada posebno važna, jer je u pitanju veliki svjetski festival na kojem je konkurisao više puta, te da mu je posebna čast jer je nagradu osvojio u izuzetno jakoj konkurenciji.

“Na svim važnim svjetskim festivalima karikature osvojio sam neku od nagrada, ali za ovaj festival sam godinama konkurisao i dobio sam je tek sada. Nagrada se sastoji od štampane luksuzne prezentacije mog dosadašnjeg rada i hiljadu eura”, rekao je.

Njemu i ostalim nagrađenim umjetnicima priređen je svečani prijem kod premijera Makedonije Zorana Zaeva i gradonačelnika Skoplja, a tom prilikom im je uručen i njegov portfolio sa 12 radova.

Darko Drljević, koji je dobio specijalnu nagradu, i ja pripadamo samom vrhu svjetske karikature, kada je u pitanju takmičarska, odnosno salonska karikatura. Nažalost, kod nas se za to malo zna, jer se karikatura slabo prati”, istakao je Lagator.

Njemu je ovo 112. nagrada, a u međunarodnoj konkurenciji 98.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aaaa
Gost
Aaaa

Sjajan karikaturista.

Samo tako
Gost
Samo tako

Četitke za gospodu Lagatora i Drljevića. Oni su genijalni umjetnici svjetskog nivoa. Njihove karikature su izuzetno cijenjene u svijetu što je dokazano nizom međunarodnih nagrada. Kakav tretman će imati karikatura kao specifičan vid umjetničkog izražavanja, u nekoj državi, zavisi od dostignutog stepena razvoja, nivoa kulture i sl. Može se reći zavisi od toga đe se država nalazi na ljestvici od… Više »

meho
Gost
meho

Uvijek se ulizuje vlasti i nijednom karikaturom ih nije ”obradio”

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Niko ne moze napraviti karikaturu koja bi bila bolja od vas samih. Vi ste arhetip.

VucciMane
Gost
VucciMane

Obradio nas je sve zajedno karikaturom, a tu spada i vlast, mada se nije mogao mnogo truditi.

Aloalo
Gost
Aloalo

Bravo Luka 👍

Send this to a friend