Kultura

Kastelova poezija u italijanskom časopisu Dialogare nel Quotidiano…a più Voci

Časopis Dialogare nel quotidiano…a più Voci, u okviru svoje dugogodišnje manifestacije nastale sa željom i namjenom da promoviše dijalog razlika i borbu protiv rasizma, te promociju kulturnih veza i solidarnosti, objavio je izlaganja brojnih autora na ove teme. Shodno svojoj otvorenosti i težnji za prožimanjem raznorodnih kultura, u rubrici Balkan-most između istoka i zapada objavljena je poezija pjesnika iz zemalja bivše Jugoslavije a to su Melita Richter Malabotta, Boris Jovanović Kastel, Vojka Đikić Smiljanić i Ognjanka Lakićević.

Jedna od kuratorica ovog dijela časopisa, Luči Žuvela, sa Kastelovom poezijom upoznala je čitaoce riječima:

“Ovo kratko pjesničko uranjanje završava se stihovima crnogorskog pjesnika, Borisa Jovanovića Kastela, dostojnog učenika (sljedbenika) velikog pisca sa balkanskih prostora, Predraga Matvejevića. Njegovi stihovi, nemirni i puni prošlosti poziv su za ponovno otkrivanje zdravog osjećaja pripadnosti, onoga što nas ujedinjuje i ne dijeli. Zadatak književnosti, umjetnosti u širem smislu, poezije je upravo ovo. Stvaranje mostova počevši od zdravog osjećaja pripadnosti, do mora, ogromne mediteranske kulture koja sve ujedinjuje i ništa ne dijeli”.

Izdavač časopisa je PRO.DO.C.S, nevladina organizacija za međunarodnu saradnju registrirana pri Ministarstvu spoljnih poslova. Publikacija je financirana od strane UNAR-a, Nacionalnog ureda za borbu protiv rasne diskriminacije pri Vijeću ministra Republike Italije.

 

Send this to a friend