Kultura

Kineski i crnogorski muzičari zajedničkom muzikom promovišu crnogorski turizam u Kini

Povodom 27. septembra Svjetskog dana turizma (World Tourism Day), u organizaciji kineske Ambasade u Podgorici, a u saradnji sa Muzičkom školom Kotor, Simfonijskim orkestrom kineske provincije Sichuan, Kineske medijske grupe i Changhong kompanije iz Sichuana, kineski i crnogorski muzičari su kroz stvaranje zajedničkog muzičkog spota, promovisali crnogorski turizam u Kini.

U „Turističkom Music video“ koji traje 14 minuta, tri muzičara iz Muzičke škole Kotora i tri njihove kolege Simfonijskog orkestra provincije Sichuana odsvirali su četiri pjesme: „Auld Lang Syne“, poznatu pjesmu o prijateljstvu, „Jasmin“, najpoznatiju kinesku pjesmu u svijetu.

Svoje mjesto u spotu dobila je i italijanska „O bella ciao“, koja je zahvaljujući filmu iz bivše Jugoslavije „Most“ o priči na Mostu na Đurđevića Tari tokom Drugog svjetskog rata, u Kini je numera postala poznata kao „jugoslovenska ili crnogorska pjesma“.

Odsvirana je i „Oda radosti“, kao i „Poljem se vija“, poznata crnogorska pjesma, ali ovoga puta u izvedbi kineskih muzičara.

Uz muziku umjetnika dvije zemlje, predstavljene su i prirodne ljepote Crne Gore i Kine, koje su uvezane na poseban način.

Osim emitovanja na TVCG, pomenuti muzički spot biće emitovan i na FB stranici redakcije hrvatske redakcije Kineske medijske grupe, kao i na kineskim društvenim mrežama, posebno na „Douyin“, odnosno kineskom „Tik Toku“, koji koristi čak preko 600 miliona korisnika.

Posjetimo, u aprilu 2020. je Changhong kompanija na kineskim društvenim mrežama emitovala i spot o crnogorskom turizmu, koji je privukao pažnju više od pet miliona gledalaca širom svijeta.

Send this to a friend