Kultura

Klape koncertom Trag u beskraju poželjele Oliveru povratak na scenu

“Trag u beskraju” naziv je klapskog koncerta koji je održan u subotu u prepunoj crkvi Svetog Duha u Kotoru u organizaciji Međunarodnog festivala klapa Perast, sa kojeg su klape poslale Oliveru Dragojeviću najljepše želje za brzi oporavak i skori povratak na muzičku scenu.

„Na ideju večerašnjeg koncerta došli smo smatrajući da gotovo ovdje ne postoji osoba koja ne uživa u pjesmama Olivera Dragojevića, muzičke ikone dalmatinske zabavne pjesme na širim prostorima regiona. Uz ovu ljubav, potrebna je, za noćas, još jedna – ona prema klapskom pjevanju, koje je nama i Boki blisko, pa gotovo koliko Oliveru i Dalmaciji. Naziv noćašnjeg koncerta „Trag u beskraju“ ima simbolično značenje: za samog Olivera – besmrtnog u svom skoro 50-ogodišnjem stvaralaštvu i kojem ovim koncertom želimo skori povratak na scenu”, kazala je Tina Braić Ugrinić, predsjednica Međunarodnog festivala klapa Perast.

Ona je podsjetila da je ovo 17-ta godina postojanja Festivala klapa Perast, koji ove godine priprema poseban program otvaranja festivala.

“Za svečano otvaranje, 28.juna, koje pripremamo u saradnji sa Opštinom Kotor i posebno TO Kotora, planirano je gostovanje svjetski poznatog vokalnog sastava CARMEL A CAPPELLA iz Izraela. Očekujemo vrhunski događaj višeglasnog pjevanja. Nakon takvog otvaranja u Kotoru, slijede, kao i uvijek, koncerti u Perastu, gdje će se predstaviti ženske, mješovite i muške klape sa bokeljskim i izvornim pjesmama kao i novim klapskim pjesmama na temu Boka kotorska – more i pomorstvo. Te tri večeri planirane su za 28, 29. i 30. jun. Osim osnovnog programa: afirmacije klapske pjesme, krenuli smo u promovisanje „Priča o moru“.

Gostovanja, sa nekoliko domaćih klapa, planirana su u više gradova Crne Gore. „Priče“ su program kojim publici želimo približiti istoriju Boke i svoj mentalitet, zatim, istaknute ličnosti kroz stoljeća. Ukazuje na kulturne uticaje koje nam je pomorska veza sa svijetom omogućila, i svakako i one muzičke uticaje iz kojih je nastala klapska pjesma. U različitostima naše male države vidimo njenu osnovnu vrijednost. Treba upoznati i pokazati svoje, da bi se znalo to isto i tuđe, cijeniti i vrednovati.

Zatim, ovo je šesta godina publikovanja almanaha „Lirica“, koja ovoga puta govori o sakupljačima i obrađivačima pjesama, kao i samim pjesmama nastalim ili pjevanim na području Boke. U Lirici objavljujemo 50 klapskih obrada maestra Marija Katavića, koji je aranžirao napjeve iz Boke Ludvika Kube, Franja Kuhača, Jovana Miloševića, Nikole Hercigonje, Zlate Marjanović i Vide Matjan po kojoj nosi ime i Muzička škola koja nam je večeras domaćin“, kazala je Braić Ugrinić.

Nastupile su klape Bellezza iz Tivta, Maris iz Kotora, Jadran iz Tivta, novoformirane klape Riva iz Škaljara, Romansa iz Tivta, duet Sanja i Mija, Poly Gjurgjević i Lungo mare.

Send this to a friend