Kultura

Klasici su dokaz da se ništa ne mijenja

Čehovljev komad “Ivanov”, u režiji Andrija Žoldaka, biće premijerno izveden 18. oktobra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, čime će ujedno i zvanično početi nova sezona u nacionalnom teatru. A svako napisano djelo dobro je onoliko koliko može da korespondira sa vremenom u kojem živimo, ističe u razgovoru za Dnevne novine glumica Žana Gardašević Bulatović, koja u predstavi tumači ulogu Saše Lebedjeve. “Ivanov” je upravo takvo djelo, djelo današnjice, tvrdi ona, pa će u Žoldakovoj postavci, bez sumnje, uživati svaki gledalac.

PREDSTAVA U KOJOJ ĆE SVI UŽIVATI

“Još ako uzmemo u obzir Žoldakovu estetiku, apsolutnu dekonstrukciju onoga što nam se čini nedodirljivim, smatram da smo napravili posebnu, zanimljivu predstavu u kojoj će uživati svaki gledalac. Moje shvatanje ovog djela poklopilo se, što nije tako često, sa rediteljevim razumijevanjem. Ja Ivanova, Sašu i Anu poznajem. Poznajem dobre, čiste ljude čije iskrene i poštene namjere prljaju duhovno nezreli i halapljivi ljudi. Upravo ti i takvi, te božanske duše tjeraju u ćošak života, čine od njih neshvaćene i nesrećne ljude. Pojedinac sa gomilom ne može u bitku. Slomljenom sužnju biva suđeno bez razloga za osudu”, pojašnjava glumica.

Saradnja sa jednim od najznačajnijih savremenih evropskih pozorišnih reditelja, kaže Gardašević Bulatović, bila je intenzivna, surova, napeta i nadasve produktivna.

“Nadmašili smo sebe i sopstvene mogućnosti. To je najveća nagrada i najveći doprinos kako za sebe lično, tako i za kompletnu predstavu. Čupamo iz sebe posljednje atome snage da se sa premijerom odvažno vinemo u visine onako kako smo i odvažno ušli u ovaj kompleksan projekat”, otkriva ona.

JUNAKINJA NAD JUNAKINJAMA

U Sašu Lebedjevu, čiji lik tumači, zaljubljuje se glavni protagonista, dok je njegova žena Ana Petrovna na samrti. A za ovu ulogu glumica je prošla čak tri audicije, od kojih je jedna trajala preko 20 dana. Međutim, ističe Gardašević Bulatović, dobiti glavnu ulogu kod jednog od najboljih pozorišnih reditelja današnjice je samo po sebi uspjeh i pobjeda. Dok je njen lik, s druge strane, “junakinja and junakinjama”.

“Saša je simbol čistote duše, nevinosti, beskompromisnosti. Ona i kad zna da gubi – ide do kraja. Biti dosljedan danas je izuzetak od pravila. Ona je junakinja u svim vremenima, a junakinja nad junakinjama našeg doba”, kaže glumica.

U današnje vrijeme teme koje se prožimaju u okviru Čehovljeve drame (depresija, problemi, nedostatak ljubavi, korist, prevara) i dalje su aktuelne, baš kao i vraćanje klasicima.

LJUDSKO U NAMA SE BORI ZA OPSTANAK

“Klasici su nam dokaz i, nažalost, utjeha da se ništa ne mijenja. Ono što je danas nije ništa novo i drugačije od onog kako je nekad bilo. Brojke se mijenjaju, idu naprijed, ljudi odlaze i novi dolaze, ali suština ostaje ista. Ljudsko u nama, što nas izdvaja od drugih živih bića, ostaje  da se surovo, više ili manje, borimo za opstanak. I Čehov i Njegoš i mnogi drugi neprolazni i veliki …”Svijet je ovaj tiran
tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj””, priča ona.

Mišljenja je da profesionalno produktivan prevashodno znači biti nahranjen uznutra, a produktivnost ne vidi u brojkama, već u kvalitetu.

“Svaka uloga u kojoj pronađem dio sebe, u kojoj spoznam sebe ili koja me poput terapije liječi ili izliječi,to je najbolja uloga za mene. Imam  dosta takvih uloga, ali im se, nažalost, život ugasio sticajem raznoraznih okolnosti”, istakla je Gardašević Bulatović.

A nakon ovog, kako ga je nazvala, “izuzetno zahtjevnog projekta” čeka je rad iz malo drugačijeg ugla.

“Radiću na predstavi čiju premijeru očekujem u decembru”, najavila je novi projekat glumica.

Send this to a friend