Kultura

Klasik Emili Bronte u vrletima Starog Bara

Dora Ruždjak Podolski

Predstava “Orkanski visovi” Emili Bronte, koju za Barski ljetopis režira priznata hrvatska rediteljka Dora Ruždjak Podolski, premijerno će biti izvedena 20. jula na pozornici u Starom Baru, najavljuju organizatori. Barski ljetopis predstavu radi u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem “Zetski dom”.

Dramaturškinja je Stela Mišković, scenografiju je osmislila Jelena Tomašević, kostime Lina Leković, dok je za izbor muzike bila zadužena Bobana Banović. U ulozi Hitklifa naći će se Miloš Pejović, a ostatak glumačke ekipe čine Ana Vučković, Katarina Krek, Dejan Ivanić, Branka Stanić, Emir Ćatović, Jelena Simić i Simo Trebješanin.

To će biti prvi put da se ovaj klasik dramatizuje ne samo kod nas, već na cijelom Balkanu, ističu organizatori.

“Birajući ovaj naslov, tim festivala je imao jasnu viziju da za publiku napravi nešto što će biti osvježenje na crnogorskom pozorišnom repertoaru, a što će zadovoljiti najviše estetske i umjetničke standarde. Osim toga, ideja organizatora je da se u okviru produkcija ovakvog kalibra omogući saradnja velikih regionalnih rediteljskih imena i crnogorskih glumaca i pozorišnih radnika, kako bi se time na pravi način valorizovao prvenstveno naš kadar i pružila prilika za povezivanje i sticanje dodatnih iskustava. Dakle, kao i naslov Emili Bronte ‘Orkanski visovi’ i cjelokupna ekipa birana je veoma promišljeno”, ističu organizatori.

Rediteljka Dora Ruždjak Podolski, iza koje je više od 70 dramskih, operetnih i opernih naslova, koji su njeno stvaralaštvo učinili cijenjenim u cijelom regionu, iskazala je veliko zadovoljstvo što ostvaruje prvi put saradnju sa crnogorskom ekipom, i to baš u okviru Barskog ljetopisa.

“Uzbuđena sam što ću režirati ‘Orkanske visove’ u toj nepatvorenoj ljepoti, ljepoti samoj, na mjestu susreta nekoliko kultura i civilizacija koje su upravo i odredile ovo mjesto i učinile ga tako posebnim… Brda i vrleti iznad Starog Bara te izolovanost scenskog prostora koji nalikuje utrobi svijeta daju ovom uprizorenju dodatni kontekst i naglašavaju osnovnu temu djela koja je granica između čovjeka i čudovišta, i koji su to mehanizmi da bi se postalo jedno ili drugo. Koliko je svako od nas čovjek, a koliko čudovište. I kako se nosimo s tim, gotovo bih rekla svakodnevnim mijenama”, kazala je Ruždjak-Podolski.

Kao najava premijeri, 18. jula u okviru književnog programa Večernje scene, biće organizovan razgovor o romanu “Orkanski visovi”, na platou ispred dvorca, sa početkom od 21 sat. Reprizna igranja zakazana su za 21., 22. i 23. jul.

Send this to a friend