Kultura

Književniku Miloradu Popoviću uručena Njegoševa nagrada

Sa dodjele

Njegoševa nagrada za 2017. godinu dodijeljena je večeras na Cetinju književniku Miloradu Popoviću za roman “Čovjek bez lica”.

Uručujući nagradu Popoviću predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na svečanosti je kazao da nas ukupno Njegoševo djelo podstiče i obavezuje da izgrađujemo ličnost na poštovanju morala i pravde.

“Na idealu čojstva, prema kome čovjek ne treba da bude “čovjek bez lica”, iz naslova romana dobitnika ovogodišnje Njegoševe nagrade, već čovjek sa licem, karakterom i osobenošću ili kako Njegoš poručuje “Ime česno zasluži li na njoj/ on je ima rašta polaziti”, naveo je Vujanović.

On je podsjetio da je Petar II Petrović Njegoš nesumnjivo bio jedna od najmarkantnijih figura crnogorske i evropske duhovnosti čije je djelo svevremeno.

Vujanović

“Pojavom i obrazovanjem izazivao je divljenje pokazujući da Crna Gora može da bude kolijevka ovakvom velikanu. Njegovo pjesništvo se svrstava neposredno uz Homera, Dantea, Getea a njegovo djelo svojim antropološkim porukama objašnjava smisao čovjekovog života. U svom ovozemaljskom životu promišljao je kosmički doživljavajući čovjeka mikrokosmosom u makrokosmotskom beskraju. Sa tih nebeskih visina antologiskim stihovima dao je svoje filozofsko shvatanje čovjeka njegoševski poručujuci “S točke svake pogledaj čovjeka/kako hoćeš sudi o čovjeku/tajna čojku, čovjek je najviša”. Upravo zato što je čovjek tajna najveća najdublje je i vječno njegovo spoznavanje”, zaključio je Vujanović.

Popovićev roman “Čovjek bez lica” je objavljen prošle godine u izdanju OKF-a iz Cetinja i Frakture iz Zagreba.

Prema mišljenju žirija, u romanu Popović sažima ključne elemente stogodišnje istorijske drame crnogorskog prostora i čovjeka.

S.B. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

E bruke i sramote na čem je spalo Cetinje i Crna Gora kad Mijo bokser dobija Njegoševu nagradu. Čovjek ne umije rečenicu da sklopi, a o kvalitetima ljudskim i obrazovnim da ne pričamo…zna se u Cetinju ko je ko. A nije mi jasno je li imao ko da kaže žiriju koji je donosio odluku da se ne degradira nagrada, da… Više »

Sigurica
Gost
Sigurica

E fino li mu čestitaše ROÐENDAN … Ne viđeli se…

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Čestitam dobitniku njegoševu nagradu a
velikosrbi i dalje nek kukaju sto nagradu ne
dobi neko od njihovih kvazi pisaca.

Primjer košarke
Gost
Primjer košarke

I Njegoš je volio boks

Virus
Gost
Virus

Sramota

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Sramota da ne može biti veća

kerkez
Gost
kerkez

Ovim je Njegoševa nagrada definitivno degradirana . Šteta .

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Bruka i sramota

pozorište
Gost
pozorište

Reče li šta Popović?

Garo
Gost
Garo

Ne reče ni Filip ništa o Popoviću,samo o Njegošu.Vidi se da se mučio. A kako i ne bi,kada je ovogodišnja nagrada bruka.

Send this to a friend