Kultura

Ko je Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost

foto: DRAGAN TATIC

Ovogodišji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine, piše agencija Anadolija.

Handke je u medije dospio početkom 1996. godine nakon objavljivanja kontroverznog djela “Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili pravda za Srbiju”.

<<<Nobelova nagrada za književnost Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu<<<

Britanski The Guardian je u aprilu 1999. godine objavio članak Stand up if you support the Serbs (Ustanite ako podržavate Srbe), u kojem piše o Handkeovim stavovima o dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji i ratu u Bosni i Hercegovini.

“Prije tri godine, u putopisnom eseju pod naslovom ‘Pravda za Srbiju’, Handke je lirično i polumistično pisao o životu u Srbiji i Bosni usred brutalne srpske kampanje. Njegov žar nije umanjen nedavno završenom trogodišnjom srpskom opsadom Sarajeva. Tvrdio je da su muslimani sami iscenirali svoje pokolje u Sarajevu i da su za to krivili Srbe. On nije ni vjerovao da su srpski vojnici masakrirali hiljade muslimana u Srebrenici u ljeto 1995. godine“, navodi se u The Guardianovom članku objavljenom prije više od 20 godina.

Svjedok Miloševićeve obrane

On je u martu 2004. godine zajedno s kanadskim piscem Robertom Dicksonom potpisao apel koji poziva na odbranu Slobodana Miloševića, a iste godine je bivšeg srbijanskog predsjednika posjetio u zatvoru u Hagu.

Godinu kasnije pozvan je kao svjedok Miloševićeve obrane.

Handke je poziv suda odbio i malo kasnije objavio esej naziva „Die Tablas und Daimiel“, u kojem objašnjava svoje razloge zbog čega Međunarodnom tribunalu za Jugoslaviju, koji je u njegovim očima „pogrešan sud“, neće stajati na raspolaganju za pitanja i odgovore, a opisuje i njegov višesatni razgovor s optuženim Miloševićem, kojega je posjetio u zatvoru.

U martu 2006. Handke se pojavio na pokopu Slobodana Miloševića.

Danas je austrijski književnik proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu zbog, kako je navedeno u obrazloženju Švedske akademije „jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raulio
Gost
Raulio

Samo čovjek govorio ono što smo svi znali, da je sve iscenirano, sad se to još više dokazalo od kako je Tramp proglasio CNN lažnim vijestima (fake news). Mi smo ovđe znali i prije Trampa da zapadni mejnstrim mediji lažu, da demonizuju Srbe isl. Treba mu dat i ovu i neku nagradu za mišljenje i razmišljanje svojom glavom. ko još… Više »

Margarita
Gost
Margarita

Užas!!! Skrvnavljenje Nobela!

Bnjj
Gost
Bnjj

Veliki čovek i književnik

Danko
Gost
Danko

Pa e,e vidi se!

Ibro
Gost
Ibro

A da li je Mijo bokser bio kandidat za nagradu?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nesto je kazu nezadovoljan kako ga drzava tretira. Radi Ali u tajnosti

Honk
Gost
Honk

Pravda za srpski narod polako dolazi. Laž ne može dovijeka. Živjelo naše milo srpstvo!

Danko
Gost
Danko

Laz ne moze dovijeka????? Pa kako vi opstajete onda? Do sad ste trebali da nestanete !

Mala
Gost
Mala

Odličan pisac, djelo treba posmatrati odvojeno od umjetnika. Ako bi analizirali mnoge svjetski poznate picse, svašta bi se tu našlo – nije Handke jedini.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Lojavci na aparatima

Mufon
Gost
Mufon

Eto tako. LIMENI DOBOS BIVSEG ESESOVCA. TO JE TA RABOTA I PREVRTLJIVI MORAL.

Mufon
Gost
Mufon

Handke i Ginter Gras , primjer kako djelo nema veze sa piscevim moralom.

...
Gost
...

Gras podrzavao bombardovanje a Handke srebrenocki genocid…

Send this to a friend