Kultura

Koje su najčitanije knjige 21. vijeka?

Od trećeg milenijuma očekivalo se mnogo, ali ne i da se pisana riječ potpuno zamijeni slikom i televizijom. Mada su svjetski klasici ostali obavezna literatura u osnovnim i srednjim školama, milenijalcima se već godinama zamjera nizak stepen kulture čitanja knjiga.

Iako statistički podaci nisu ohrabrujući, kultura čitanja nekako opstaje, a tome svjedoči prodaja knjiga širom svijeta koja se danas broji u milionima.

Tačno je da se klasici, u pravom smislu te riječi, sporadično „vraćaju u modu“ svake godine, najčešće u zavisnosti od političke situacije u svijetu, mada prava vrijednost klasika jeste u tome da nikad ni ne „izlaze iz mode“.

Tako imamo, na primjer, Orvelovu 1984 koja se od svog objavljivanja prodala u 30 miliona primjeraka širom svijeta, Sent Egziperijevog Malog Princa prodatog u 140 miliona primjeraka i Servantesovog Don Kihota sa čak 500 miliona prodatih primjeraka.

Šta je to što od savremene književnosti ljudi danas čitaju? I šta to govori o nama?

Ukoliko za izvor uzmemo najveću internet knjižaru i njenu statistiku prodaje knjiga, Amazon, od početka 21. vijeka pa sve do 2018. godine pronaći ćemo na njihovim listama i neke poznate naslove, od kojih je svako od nas zasigurno pročitao makar jedan.

Dječak koji je preživio – na poslu?

Očekivano, Hari Poter serijal, koji je početkom dvijehiljaditih još izlazio iz pera Dž. K. Rouling, zauzima mjesto najprodavanije knjige u svakoj godini u kojoj je neki od nastavaka objavljen, prodavši ukupno 225 miliona primjeraka širom svijeta.

Primjetno je da je pitanju bilo vrijeme potrage za magijom i misterijom među stranicama, kao i za brzim načinima napredovanja na poslu. Čini se da je čovjek sa početka dvijehiljaditih bio neodlučan i podijeljen u svojoj potrebi da pronađe balans između poslovnog i privatnog plana.

Najprodavanije knjige u periodu 2000-2009

2000 – Hari Poter i vatreni pehar je četvrti dio serijala knjiga o Hari Poteru, gdje se Hari, sada već kao mladi čarobnjak, vraća na četvrtu godinu studija na Hogvortsu, na kome se održava Tročarobnjački turnir, najopasniji turnir za mlade čarobnjake.

2001 – Ko je pojeo moj sir? Spensera Džonsona prodata je u preko 10 miliona primjeraka. Ovo je priručnik o tome kako izaći na kraj sa izazovima sa kojima se susrećemo kako na poslu tako i u privatnom životu.

2002 – Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t? Džima Kolinsa je studija o kompanijama iz devedesetih koje su vremenom uspjele da trijumfuju. Tu su i savjeti o tome kako čak i loše kompanije mogu da osiguraju sebi uspjeh kroz vrijeme.

2003 – Harry Potter i Red Feniksa Roulingove peti je dio serijala koji nas vraća nazad u magični svijet Harija Potera u kome je Lord Voldemor napokon dobio svoje tijelo i nikada nije bio opasniji, a ponovo pokrenut Red Feniksa pokušava da mu stane na put.

2004 – Da Vinčijev kod Dena Brauna postao je svjetski bestseler sa preko 80 miliona prodatih primjeraka. Ovo je nastavak serijala priča o profesoru Robertu Langdonu koji nas odvodi u Pariz, dok pisac pokušava da objasni verziju postojanja Isusa Hrista kao običnog čovjeka i zavjeru na kojoj se zasniva katolička crkva.

2005 – Hari Poter i Polukrvni princ, šesti je dio serijala u kome Dambldor priprema Harija za finalni obračun sa Voldemorom, pokazujući mu do tada najviše informacija o njegovom životu kao Toma Ridla i predskazanje o budućnosti koja će uslijediti. Polukrvni princ prati Harija kroz cijelu knjigu, a tek na kraju pokazuje svoje pravo lice.

2006 – Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t? Džima Kolinsa opet se našao na listi.

2007 – Hari Poter i relikvije smrti, sedmi i posljednji dio priče o mladom čarobnjaku, u kojoj Hari više nije na Hogvortsu nego na svom putu da uništi sve djelove Lorda Voldemora.

2008 – Nova zemlja Ekharta Tola je spiritualni vodič kroz to kako da pronađemo našu pravu svrhu postojanja i učinimo svoj život boljim, kao i bolji svijet u kome živimo.

2009 – Izgubljeni simbol Dena Brauna govori o Robertu Langdonu, poslatog ovog puta u Vašington, gdje njegov mentor biva kidnapovan, a on mora otkriti gdje se nalazi tajna masonska piramida u Vašingtonu kako bi ga spasio.

Testiranje žanrova i neočekivane posljedice

Druga decenija dvijehiljaditih bila je nešto raznovrsnija u naslovima koji su bili najčitaniji. Mada još nije gotova, razlikuje se najviše u pogledu žanrova od svoje prethodnice, koji su na listu najprodavanijih knjiga donijeli neke neočekivane naslove, do tada neviđanih na ovim listama.

Najprodavanije knjige u periodu 2010-2017:

2010 – The Girl Who Kicked The Hornet’s Nest Stiga Larsona je posljednji dio priče o Lizbet Salander, koju zatičemo u kritičnom stanju, u bolnici sa metkom u glavi, koja se osim za svoj život bori i pred sudom da dokaže svoju nevinost i da iz žrtve preraste u osvetnicu.

2011 – Stiv Džobs Valtera Izačona je knjiga o jednom od najvećih umova ikada, bazirana na preko četrdeset intervjua sa Džobsom i njegovim kolegama, porodicom i prijateljima, rađenih u periodu od dvije godine.

2012 – Pedeset nijansi sive autorke E.L.Džejms je prva knjiga trilogije o Anastaziji Stil, mladoj studentkinji književnosti, koja upoznaje uspješnog biznismena Kristijana Greja i polako upoznanje njegov mračni svijet, prodata u preko 100 miliona kopija širom svijeta.

2013 – StrenghtsFinder 2.0 Toma Rata je nova, poboljšana verzija online zadataka koji pomažu ljudima da otkriju svoje talente, zajedno sa strategijama za što bolje iskorišćavanje svojih snaga.

2014 – StrenghtsFinder 2.0, Tom Rat, ponovo.

2015 – Prvih 100 riječi Rodžera Prdiija je 100 fotografija u boji i 100 jednostavnih riječi za učenje i čitanje našim najmlađima.

2016 – Hari Poter i ukleto dijete je bazirana na pričama o Hariju Poteru i govori o njegovom sinu Albusu i odnosu između oca i sina, kroz mnoštvo neočekivanih zapleta.

2017 – Čudo autorke R.H. Palasio je priča o dječaku rođenim sa facijalnim razlikama, koji započinje svoj peti razred u novoj školi.

Naravno, najprodavanije knjige i ne moraju biti najčitanije. Statistike najprodavanijih knjiga mogu da zavise od mnogih faktora širom svijeta, političkih situacija i reklamiranja, iznosa knjige i njene dostupnosti na svim jezicima.

Međutim, bez sumnje su ove knjige našle put do polica čitalaca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Requested
Gost
Requested

Tekst o najčitanijim knjigama koji nema nijednu gramatički ispravnu rečenicu.

Toni
Gost
Toni

Pa kad je preveden uz pomoć google translate-a 🙂

Send this to a friend