Kultura

Kokan Mladenović: Frljić ubada u bolna mjesta, patim nad kukavičlukom našeg teatra

Kokan Mladenović

Predstava Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje”, koja je bila na repertoaru Festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu, odigrana je u ponedjeljak poslije višednevnih tenzija, protesta, prijetnji reditelju i to tek pošto je policija iz gledališta udaljila grupu desničara.

Tim povodom Kokan Mladenović kaže za “Blic” da Oliver Frljić gdje god da režira, ubada upravo u bolna mjesta društava u kojima se nalazi.

“Tako je bilo i kada smo radili ‘Zorana Đinđića’ svojevremeno u Ateljeu 212, tako je bilo i sa predstavom ‘Aleksandra Zec’ u Rijeci, tako je i sa njegovom poljskom predstavom po Vispjanjskom. U ovim našim zemljama i državama koje su zasnovane na lažima, na loše interpretiranoj nacionalnoj istoriji, na prikrivanju zločina, sa nedopustivim uplivom crkve u svakodnevicu Oliver Frljić je upravo neko ko baca rukavicu u lice tom društvu laži koje nas okružuje. Ja ga u tome podržavam i patim nad kukavičlukom našeg teatra, koji je utonuo u umjetničku malograđanštinu i gotovo ne primjećuje u kom vremenu živi”, kaže za “Blic” reditelj Kokan Mladenović.

Oliver Frljić

On dodaje da je uloga teatra da ukazuje na društvene anomalije i zbog toga treba poštovati umjetničke slobode.

“Onog trenutka kad je naša vlast ili crkva, jer ne vidim nikakvu razliku između njih, srušila sve granice zdravog razuma, morala, etike, na to se mora odgovoriti radikalno što se teatra tiče. Ne možete granicama protiv nemanja granica. Svaka umjetnička sloboda je dozvoljena ako će osvijestiti jedno društvo na njegovoj stranputici”, navodi Mladenović.

Send this to a friend