Kultura

Kolašinke i Budvanke potvrdile kvalitet velikim koncertom

Učesnice festivala sa organizatorima, Foto D Šćepanović

Ženska pjevačka grupa „Đude“ iz Kolašina i Dječija klapa „Primorkinje“ iz Budve velikim Koncertom pobjednika, ili takozvanim „koncertom časti“ otvorile su ovogodišnji Međunarodni vokalni etno-festival mladih (VEF) koji se već deveti put održava u Negotinu. Kao prošlogodišnje pobjednice u obje festivalske discipline – „tradiciji“ i „obradi“, Kolašinke i Budvanke imale su obavezu da još jednom pokažu na koji način njeguju tradicionalnu muziku iz Crne Gore.

U prepunom Muzičkom paviljonu Gradskog parka izvele su preko trideset numera. Tako su „Đude“ predstavile niz arhaičnih napjeva iz kontinentalnog dijela zemlje uključujući svadbene, ženske šaljive pjesme, ali i uspavanke i tužbalice, dok su „Primorkinje“ donijele duh primorja, klapske muzike kao obrada pjesama na tradicionalne napjeve od kojih su neke pisane i posebno za ovu grupu.

Rukovodioci grupa spec. Davor Sedlarević („Đude) i prof. Katarina Popović („Primorkinje“) saglasni su u ocjeni da je „VEF“ najjače regionalno takmičenje ovog tipa i da je zaista bila velika čast otvoriti festival u rodnom gradu Stevana Stojanovića Mokranjca. Na taj način potvrđen je predan i kvalitetan rad djevojaka, njihova posvećenost i doprinos izučavanju, očuvanju i popularizaciji crnogorske tradicionalne muzike, kako u onom „izvornom“ obliku, tako i u savremenim obradama i preradama tradicionalnih motiva.

Đude i Primorkinje

Definitivno je da u ovom pogledu Crna Gora može da se nosi sa svim susjednim zemljama, iako u svom obrazovnom sistemu nema etnomuzikološke smjerove. Popović i Sedlarević dobili su i priznanje da ove godine budu i članovi žirija takmičarskog dijela, uz dr Dimitrija Golemovića i dr Zoranu Guju. Pored takmičenja, VEF ima i edukativne sadržaje koji se ogledaju u mnoštvu radionica vezanog za teorijsko i praktično znanje o tradicionalnoj muzici. Organizator festivala je Kreativno udruženje NEGO uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Negotin.

Putovanje na festival pomogli su Opština Kolašin, JU Morsko dobro, TO Budva, Grad teatar Budva i „Villa Geba Management“.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Poeta
Gost
Poeta

Najbolja i najiskrenija kolašinska priča!!!

Joop
Gost
Joop

Bravo Primorkinje! 👏👏👏
Bravo Đude ! 👏👏👏

Send this to a friend