Kultura

Komedija mentaliteta kao portret jednog vremena

Vrlo inspirativna atmosfera zdravog smijeha obilježila je jučerašnju konferenciju za novinare u Nikšićkom pozorištu, povodom premijere predstave „Inspekcija”, Stevana Koprivice, koja će se igrati u ponedjeljak, 18. septembra na Dan oslobođenja Nikšića.

Tipičan humor u artističkom maniru, prema riječima glumaca, reditelja i autora, prisutan je bio na svim probama, druženjima i saradnji, a sve to zahvaljujući komediji mentaliteta, koja je pripremljena u rekordnom roku, za svega tridesetak dana. Ovo je peta premijera u novoj zgradi Nikšićkog pozorišta, koja će svojom konkretnom dramaturgijom, svojstvenom Koprivici, sigurno uticati na gledaoce u realističnom i tragikomičnom poimanju portreta ovog vremena, u sredini koja srdačno prihvata pozorišnu umjetnost.

Teatarska ambicija

“Kao piscu mi imponuje odnos Nikšića i Nikšićkog pozorišta prema pozorišnoj umjetnosti i upravo ta ambicioznost da se ne povinujemo trendu malih predstava, već da se ta ambicija ostvari kreativnim kapacitetima, meni, a čini mi se crnogorskoj teatarskoj sredini, mora da služi na čast. Odnos prema dramskom tekstu i stvaraocu istog, u ovom gradu pozorištu onakav je kako ta profesija predviđa. U posljednje vrijeme reditelji su skloni da marginalizuju pisce. Imponuje mi odnos koji je Goran imao prema mom prvom tekstu, a mnogo godina kasnije taj odnos se nije promijenio. U ovim nevremenima kada je pozorište u pitanju, stvorene su okolnosti koje mogu samo da gode nekom ko se bavi profesionalnim teatrom, kao što se ja bavim. Mislim da će Crna Gora ovom predstaom dobiti važan kulturološki argument”, kazao je dramski pisac Stevan Koprivica.

Prema riječima reditelja, Gorana Bulajića, Stevanov tekst je primjer konkretne dramaturgije, koji je glumački ansambl odmah prihvatio kao svoju priču, zato su se stekli uslovi da se ovaj projekat uradi za relativno kratko vrijeme. Ekipa i reditelj doživjeli su ovu priču kao svoju, privatno i profesionalno, pa zato ima i uspješan prizvuk. Radilo se u dobrim okolnostima, uz svesrdnu podršku pozorišta, grada, pa je sve išlo vertikalno.

Direktor Nikšićkog pozorišta, Zoran Bulajić, kazao je da će ova premijera otvoriti novu pozorišnu sezonu pozorišta. Svojevremeno, prije 18 godina, predstavom Stevana Koprivice „Iz ničega u ništa”, najavljeno je obnavljanje nikšićke pozorišne scene, a sada se ta saradnja i nastavlja sa veoma kvalitetnim ansamblom od deset glumaca, koji su već mnogo puta igrali na sceni Nikšićkog pozorišta, a u tu su i nove mlade nade crnogorske teatarske scene. Simo Trebješanin, koji je nosilac glavne uloge, istakao je da je želja jača kada igra pred svojom nikšićkom publikom.

Odlična atmosfera

Siguran je da će publika prihvatiti predstavu, jer kad god je bila dobra atmosfera tokom proba, to se na igranjima pozitivno odrazilo. Sa Simovom konstatacijom saglasan je i Boban Čvorović, koji je dodao da nikada nije prisustvovao pozitivnijoj priči i atmosferi.

Boje pripadnica nježnijeg pola branile su mlade nade crnogorskog glumišta Marija Đurić i Milica Šćepanović, kazavši da im je velika čast što sarađuju sa glumačkom, autorskom, dramaturško-rediteljskom ekipom, koja ima sigurnu formulu za uspjeh, pogotovo kada je u pitanju umješnost igre koju crpe iz shvaćenog argumenta, portreta ovog vremena i mladosti koju donose sa sobom.

Glumački deseterac čine: Simo Trebješanin, Jelena Nenezić-Rakočević, Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić, Julija Milačić, Gordana Mićunović, Marija Đurić, Milica Šćepanović i Vukan Pejović. Scenografiju i fotografiju potpisuje Anka Gardašević, kostimografiju Jelena Đukanović, dok je za muziku zadužen Dino Kapetanović i ,,Autogeni trening”.

Premijera je zakazana za 18. septembar u 20 sati, dok će prva repriza biti izvedena dan kasnije 19. septembra. Ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Križan
Gost
Križan

Dokle vise Goran Bulajic,stari srpski štreber.
Pa sad pojačan Koprivicom, terazijskim namjenskim Crnogorcem!!!
Pa onda “glumci”, vjeciti talenti-Cvorovic,Trebjesanin,…
Svake godine ista prica-prospu se pare za premijeru, ugrade se razno-razni profiteri…a predstava nula.
Necu da prejudiciram…evo cemo viđeti.
Jedino je dobro sto ce ovih par mladjih glumaca dobiti sansu.

Send this to a friend