Kultura

Komemoracija Feđi Stojanoviću: Dugim aplauzom ispraćen na vječni počinak

Komemoracija glumcu Feđi Stojanoviću održana je danas u Ateljeu 212.

Komemoraciji pozorišnom, filmskom i televizijskom glumcu, koji je preminuo 5. maja u 74. godini poslije duge i teške bolesti, prisustvuju brojne kolege, prijatelji i članovi porodice.

Među njima su i glumci Milan Caci Mihailović, Branka Petrić, Gorica Popović, Branislav Trifunović, Ivan Jevtović, Mladen Andrejević, Nenad Jezdić, Hana Selimović, Nebojša Ilić, Milica Zarić, Branko Cvejić, Gordan Kičić, Svetislav Bule Goncić, reditelji Stefan Arsenijević, Tatjana Mandić Rigonat, Milica Kralj, upravnik Ateljea 212 Novica Antić, dramaturg i nekadašnja upravnica Ivana Dimić…

“Danas je dan tuge u Ateljeu 212”, rekao je Novica Antić, a Ivana Dimić podsjetila je na veliki značaj koji je Feđa Stojanović imao za ovaj teatar i oprostila se od njega u ime kolega.

“Feđa Stojanović je u pozorište ulazio preventivno namrgođen, a simboliše srećna pozorišna vremena. Doviđenja, Feđa, putuj s anđelima”, poručila je Ivana Dimić.

Rediteljka Milica Kralj rekla je da je za nju “Feđa zrno magije”.

“U azbuci Ateljea jedno slovo suvereno pripada njemu. Igrao je 10 godina u mojoj diplomskoj predstavi. Imali smo sreće jer jer bio pouzdan, posvećen, strog i kritičan, ali i blag, šarmantan, spreman za šalu. Odlučila sam da se više ne opraštam, jer koga voliš od njega se ne opraštaš. Feđa je za mene zrno magije koje će pozorište održati u životu”, rekla je Milica Kralj.

To “zrno magije” vidjelo se u insertima iz predstava, serija i filmova sa Feđom Stojanovićem prikazivanih između govora.

“Ne pamtim da se toliko ljudi potreslo na vijest o smrti. Hvala ti što si nas mlade pustio u svoje društvo, što smo mogli da se oslonimo na tebe. Hvala ti, volim te, i tako će uvijek biti”, kazao je Branislav Bane Trifunović.

Snimkom na kom pokojni glumac pjeva “Nemoj poći sad” i dugim, gromkim aplauzom ispraćen je prvak Ateljea 212 iz svoje matične kuće na vječni počinak.

Ispraćaj na kremaciju je na danas u 14 sati na Novom groblju.

Feđa Stojanović rođen je u Aleksincu 1948. godine, a diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1973. u klasi profesora Milenka Maričića, kada postaje i stalni član Ateljea 212.

Ostaće upamćen po velikom broju uloga koje je ostvario u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Teatru Madlenianum, Malom pozorištu “Duško Radović”, Pozorištu “Boško Buha”, ali i po ulogama u mnogobrojnim televizijskim serijama i filmovima.

Send this to a friend