Kultura

Konačno integracija u evropsku kinematografiju

Na prijedlog Ministarstva kulture, Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o potrebi pristupanja Crne Gore potpornom fondu Savjeta Evrope Eurimages.

Osnivanjem Crnogorske kinoteke, donošenjem Zakona o kinematografiji 2015. godine i osnivanjem Filmskog centra Crne Gore krajem 2016., stvorene su pretpostavke za sistematičan i organizovan razvoj ovog segmenta kulture i veća ulaganja u sve djelove kinematografskog sektora. Na taj način stekli su se i uslovi za pokretanje procedure učlanjenja u Eurimages, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture, uz ocjenu da je uključenje u taj fond najznačajniji korak u integraciji Crne Gore u evropsku kinematografiju, sa nezamjenjivim i nemjerljivim finansijskim i kulturološkim benefitima.

Eurimages je fond Savjeta Evrope, osnovan 1989. godine. Namijenjen je kinematografiji. Fond sačinjava 37 država članica koje su i članice Savjeta Evrope. Glavni cilj Fonda je promocija evropske filmske industrije podsticanjem produkcije, distribucije i prikazivanje filmova i jačanja saradnje između filmskih profesionalaca u Evropi. Uz podršku koprodukcijama, što predstavlja najznačajniju djelatnost fonda, Eurimages finansijski pomaže i distribuciju evropskih filmova i nezavisne bioskope. Godišnji budžet fonda je oko 25 miliona eura.

Učešće u ovom fondu donijeće finansijske benefite za kinematografski sektor Crne Gore, pod uslovima propisanim programom podrške koju obezbjeđuje Eurimages.

Takođe, otvoriće i druge mogućnosti predstavnicima crnogorske kinematografije, kao što su: koprodukcija sa evropskim kinematografijama, revitalizacija bioskopske mreže i distribucije, digitalizacija bioskopa i kinematografskih djela, kao i cijeli niz drugih projekata koje Eurimages redovno podržava. To su segmenti kinematografije, u fazi razvoja kada im je neophodna asistencija ovog fonda…

Zbog svega ovog, pored filmskog fonda ustanovljenog Zakonom o kinematografiji, članstvo u Eurimages obezbijediće znatne, alternativne izvore za finansiranje kompleksnih zahtjeva kinematografske djelatnosti saopštavaju iz Ministarstva kulture. Članstvom u Eurimages, crnogorski kinematografski sektor postaće aktivni partner u mreži evropskih kinematografija koje usvajaju zajedničke standarde i pomažu jedne drugima u dosezanju novih publika, ali i sudionik u donošenju odluka o podršci evropskoj kinematografiji, kroz učešće u radu i odlučivanje u Upravnom odboru.

Send this to a friend