Kultura

Koncert austrijskih džezera za početak

Pijanista i kompozitor Dejvid Helbok, čiji je nastup zakazan za večeras od 22 časa na tvrđavi Castello, jedno je od najpoznatijih imena na aktivnoj austrijskoj sceni.

Koncertom austrijskog sastava Dejvid Helbok Trio na terasi restorana Castello u Petrovcu večeras od 22 sata biće zvanično otvoren 11. Petrovac Jazz Festival, koji će trajati do 10. septembra.

Ove godine manifestacija je okupila oko 200 učesnika, koji će nastupiti na čak sedam lokacija u Petrovcu i Budvi.

Džez pijanista i kompozitor Dejvid Helbok jedno je od najpoznatijih imena na aktivnoj austrijskoj džez sceni. Nosilac je brojnih odlikovanja, kao što su najveće svjetsko džez pijanističko solo takmičenje Jazz festival Montreux i nagrada Outstanding Artist Award Republike Austrije 2011. godine.

“Pored koncerata mnogih priznatih džez umjetnika, ljubitelji ovog muzičkog žanra biće u prilici da uživaju u bogatom pratećem programu koji čine radionice, predavanja, te projekcije filmova. Na festivalu ćemo slušati Dubravku Milivojević i Aleksandru Dejanović, Šule Jovović Jazz Quartet, Sanju Raičković, Tibor Maha Nađ, Sašu Popovskog… Tu su i Djabe, Adnan Teskerdžić, Motel Kaiju Band, Dr Wolf and Children of the Night, Jayus Jazz, The Grupa, Benny Brickmann Band, Nenad Bokun & Trojica trio, Milan Petrović Quartet i mnogi drugi”, najavio je u razgovoru za Dnevne novine direktor petrovačkog festivala Vinko Mihajlović.

Osim muzičkog dijela, biće organizovane radionice, predavanja o volonterizmu, projekcije filmova i brojna iznenađenja.

“U susret nam je izašao Cadmus Cineplex, gdje će biti održavane projekcije filmova, ali i predavanja profesora i radionice. Uveli smo džez ručak i džez večeru, uz male radionice na otvorenom sa popustima na piće i hranu, a mislim da će nam se ubuduće pridružiti više lokala. Naša ideja je da svim ovim novinama Petrovac pretvorimo u pravi džez grad”, pojasnio je direktor festivala.

Send this to a friend