Kultura

Konkurs za prestižnog Oskara

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, uputilo je poziv domaćim filmskim producentima da do 11. septembra prijave dugometražne filmove za izbor crnogorskog kandidata za 90. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji strani filmu 2017. godini.

Pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je film prvo javno prikazan u zemlji koja ga prijavljuje u periodu između 1. oktobra 2016. i 30. septembra 2017. godine, kao i da je prvi put javno prikazan u domaćem komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu. Film koji u bilo kojoj verziji bude imao javno prikazivanje ili distribuciju u nebioskopskom kontekstu, prije prvog bioskopskog prikazivanja, neće biti prihvatljiv za učešće. Takođe, film tokom prikazivanja mora biti reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način, snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, kao i da je producent u potpunosti podmirio sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima.

Kompletna dokumentacija može se naći na sajtu Ministarstva i podnosi se do naznačenog datuma neposredno arhivu Ministarstva kulture ili poštom na adresu “Ministarstvo kulture, Njegoševa ulica, 81250 Cetinje s naznakom: Selekcionoj komisiji za nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2017. godini”.

Send this to a friend