Kultura akademske slikarke Milene Mijović Durutović

Kosmički ritmovi: Posjetioci izložbe imaju priliku da urone u prostor u kojem vlada ohrabrujuća tišina

Izložba „Kosmički ritmovi 2020“ akademske slikarke Milene Mijović Durutović pruža priliku posmatračima da urone u uzvišeni meditativni prostor u kojem vlada ohrabrujuća tišina, a istraživanjem forme i materijalizacijom ideja, umjetnica uspostavlja osobene vizuelne kodove, koje grupiše u jedinstvene estetske cjeline.

Izložba „Kosmički ritmovi 2020“ otvorena je sinoć u Modernoj galeriji Javne ustanove (JU) Muzeji i galerije Podgorice, a trajaće do 24. novembra.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Vučić Ćetković, kazao je da je  ciklus Kosmički ritmovi naziv umjetničkog koncepta po kome je Milena Mijović Durutović prepoznatljiva na likovnoj sceni Crne Gore, navodeći da su na izložbi predstavljeni noviji radovi nastali u okviru tog višegodišnjeg umjetničkog projekta.

„Proces i čin eksperimenta posebno je značajan u njenom kreativnom radu. Takav način traganja omogućuje nesputane umjetničke slobode i jedinstvene ishode u njenom stvaralaštvu. Istraživanjem forme, materijalizacijom ideja i njihovim značenjem, umjetnica uspostavlja osobene vizuelne kodove, koje grupiše u jedinstvene estetske cjeline“, rekao je Ćetković.

Prema njegovim riječima, taj interdisciplinarni rad nagovještava i programski koncept JU Muzeji i galerije Podgorice za narednu godinu.

„Poseban fokus biće stavljen na savremene umjetničke pristupe i djela nove produkcije. U tom cilju unapređujemo tehničke i arhitektonske uslove izlagačkih prostora Muzeja grada“, rekao je Ćetković.

Kustoskinja JU Muzeji i galerije Podgorice, Maša Vlaović, kazala je da izložba predstavlja novu formaciju u mišljenju i viđenju.

Ona je pojasnila da je selekcija radova izvršena prema prostoru Moderne galerije, navodeći da se u centralnom djelu nalazi instalacija koja dominira i koja korenspondira sa serijom slika iz ciklusa „Dubine“.

„Milena je pokušala ovom izložbom da redukuje svoj stvaralački izraz, da ga svede na jednu dominantnu boju, odnosno na čistu ideju, što je uvijek najteži zadatak umjetnosti. Međutim, ona je to uspješno riješila kroz upotrebu plave nijanse „Internacionalne klajnovske plave”, koju je utemeljio francuski umjetnik Iv Klajn pedesetih godina prošlog vijeka, smatrajući da je to jedina boja izvan dimenzija, odnosno da je to boja koja je ujedno i svijetlost i prostor i materija“, rekla je Vlaović.

Imajući to u vidu, kako je dodala, ova izložba se može posmatrati kao otvoreno djelo o kojem je govorio i pisao Umberto Eko, „upravo po principu da se može sagledati iz svih uglova i sa svih strana“.

„Glavni cilj ove izložbe jeste da se posmatrač oslobodi svih mentalnih procesa, procesa mišljenja, i da se uroni u jedan uzvišeni meditativni prostor u kojem vlada ohrabrujuća tišina“, kazala je Vlaović.

Akademska slikarka, Milena Mijović Durutović, kazala je da ne može da predvidi kad uđe u proces rada, kako će on da se završi.

„Moj način rada je da koristim puno prirodnih pigmenata i materijala, pa morate poštovati prirodne procese. Instalacija, koja se nalazi u centralnom dijelu galerije i kojoj su sve slike podređene, trebala je drugačije da izgleda. Tokom samog rada i postavke, došli smo do ove pozicije. Sve ovo može da se mijenja, da se gleda različito. Kosmički ritmovi su svima nama bliski“, navela je Mijović Durutović.

Ona je kazala da je dvije izložbe koje su trebale da budu u inostranstvu odložila.

„Izložba u Podgorici je planirana i odlučila sam da je ne odlažem, da uđem u ovaj proces i od početka sam očekivala ovu situaciju. Koliko god ovo posmatrali sa nekim poteškoćama, i gledali na sva ova dešavanja kao na neke teškoće, mislim da je ovo jedan inspirativan period koji nam pomaže svima da upoznamo sebe ili da se mi međusobno bolje upoznamo“, navela je Mijović Durutović.

Ona je kazala da će biti više kulturnih događaja u gradu, navodeći da grad čine sadržaji a da tih sadržaja mora biti što više.

„Za sljedeću godinu čekam šta će da se desi. Ono što je značajno je da imam atelje pun radova. Vidjećemo kako će se odvijati dalje situacija kod nas i u inostranstvu, a planova ima dosta“, zaključila je Mijović Durutović.

Send this to a friend