Kultura

KotorArt: Dan Rumunije u znaku umijeća brata i sestre Pađin

Foto: KotorArt

Crkva Sv. Duha u Kotoru bila je mjesto gdje su se sinoć kotorskoj publici predstavili brat i sestra, sopranistkinja Sara i pijanista Emo Pađin, u okviru KotorArt festivala.

To je bila druga noć Dana Rumunije, pod okrijem KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Koncert je održan u saradnji sa Ambasadom Rumunije, uveličan prisustvom ambasadora Rumunije Valerija Ardeleanua i njegove supruge, piše u saopštenju organizatora.

Publika je mogla uživati u izvođenju rumunskih i francuskih popularnih melodija i arija.

Na kraju večeri, sa violončelistom Bogdanom Jovanovićem, izveli su Alvinu Malkenu, izvorno jevrejsku pjesmu-molitvu, a u verziji pjesme pisane za poznatu pjevačicu Barbaru Strejsend, navode organizatori.

Repertoarski dijapazon Sare Pađin je veoma širok i raznolik – uključuje djela dvadesetog vijeka, žanrovski raspon od operete do mjuzikla, od kabarea do savremene klasične mizike, i od francuskih pjesama do elektropopa, objasnili su organizatori.

Emo Pađin, jedan od najvažnijih francuskih pijanista svoje generacije, počeo je da uči klavir sa sedam godina na Strazburškom, a nastavio na Kolamskom konzervatorijumu, dok je 2001. počeo da studira na Muzičkom konzervatorijumu u Ženevi.

Foto: KotorArt
Foto: KotorArt

A potom je u Sjedinjenim Američkim Državama učio od legendarnog pijaniste i pedagoga Leona Flajšera, između ostalog, navodi se u saopštenju.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta se održava u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

Send this to a friend