Kultura

KotorArt u znaku tanga

U okviru pratećih programa Međunarodnog festivala KotorArt i ideje oživljavanja kotorskih trgova i pjaca, u naredna dva dana Kotor će biti u znaku najpopularnijeg plesa na svijetu-tanga koji će ulice, trgove i gotovo svaki slobodni prostor pretvoriti u plesne podijume.

“Više ansambala iz pratećih programa KotorArta, među kojima su i duvački i gudački ansambli, koji su angažovani kroz audiciju za basking umjetnike, odnosno ulične performere, tokom popodneva danas i sjutra sviraće tango i prirediti za posjetioce u Kotoru nezaboravnu priliku da uživaju u nesvakidašnjem plesnom performansu. Na raznim lokacijama grada plesaće članovi škole „Buena Vista“ iz Podgorice, kojom rukovodi Ivan Jovanović”, najavila je Sara Lakičević, PR KotorArta.

Ova plesna revija biće ujedno i zagrijavanje atmosfere pred sjutrašnji koncert na Ljetnjoj pozornici, kada će tango muziku izvoditi violinista Stefan Milenković i akordeonista Marko Hatlak, udruženi sa pijanistom Markom Črnčecom i kontrabasistom Lukom Herman-Gajzerom u energičnom ansamblu „Tango Compas“. Kao gostujući vokal, nastupiće Ana Bezjak. „Buena Vista“ će biti plesni pratilac i ovog događaja.

„Buena Vista“ je osnovana 2008. godine i za vrlo kratko vrijeme je postala vodeća škola u Crnoj Gori kada je riječ o salsi, argentinskom tangu i afro-kubanskim plesovima.

Stefan Milenković, svjetski priznati violinista i Marko Hatlak, svestrani slovenski koncertni harmonikaš, združili su snage u energičnom sastavu Stefan Milenkovich & Marko Hatlak Tango Compas. Ovaj projekt istražuje intenzivnu, mračnu ljepotu i strast tanga. Muzičari sastava dolaze iz različitih žanrova od Milenkovićevog svijeta klasične dubine, Hatlakovoga isprepletanja klasike s tango i etno muzikom, do Herman Gaiserovog poigravanja sa džezom i Črnčecovih čudesnih improvizacija, tako da nastaje zanimljiva simbioza muzike koja nudi oba vidika.

Send this to a friend