Kultura

Kotorski Pomorski muzej se sanira nakon skoro 40 godina

U Pomorskom muzeju u Kotoru ovih dana se radi na zamjeni krova, izolaciji vlage, novoj muzejskoj galeriji i uređenju đardina koji je poseban ukras palate Grgurina.

Kako je za kazao Skala radio Andro Radulović, direktor ove kulturne institucije, menadžement je odlučio da se malo više uloži u samu palatu.

“Muzej nije imao značajnijih investicionih ulaganja od zemljotresa 1979. godine”, podsjetio je on.

Pomorski muzej će uskoro dobiti svoju posebnu galeriju koja se nalazi u blizini kultne kotorske česme Karampana i biće pravo mjesto za izložbe, promocije, kulturne programe.

Ovaj prostor je u sastavu Muzeja i do sada se izdavao, pa je uprava Muzeja odlučila da taj prostor sada bude muzejska galerija, u kojoj će se na jednom mjestu organizovati izložbe Pomorskog muzeja, ali i gostujuće izložbe.

“Biće to jedna moderna multifunkcionalna galerija sa savremenom led rasvjetom, ozvučenjem i projektorom. U prostoru je već otučen beton i prilikom ovih radova se pojavio sjajan kamen što će galeriji dati poseban doživljaj”, rekao je Radulović.

Takođe se od početka maja radi i na zamjeni krovnog pokrivača i zamjeni izolacije budući da jedan dio krova vlaži.

Radulović je izdvojio još jednu investiciju, a to je konzervatorska radionica.

“Budući da Muzej ima dva iskusna konzervatora koji su radili u dosta skučenom prostoru, bivša stolarska radionica biće pretvorena u konzervatorsku. Već se nabavlja oprema za konzervaciju i rezervaciju iz jedne eminentne firme iz Zagreba”, kazao je Radulović.

Ova radionica će osim konzervacije i restauracije predmeta, koji se nalaze u Pomorskom muzeju, biti u službi cijelom gradu.

“Najljepši ukras i kultno mjesto barkone palate Grgurina je đardin koji se takođe uređuje da zablista u punom sjaju, jer je to mjesto decentnih programa”, zaključio je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Puz Demon
Gost
Puz Demon

Bravo…Samo tako palata je zasluzila da dodje na red.Samo Boga milimo da i nju ne devastiraju.Novopeceni biznizmeni da ne dodje Hostel Grgurina.

Kaleza Kaleza
Gost
Kaleza Kaleza

A Andro druze, dje su moji konzervatori? Zar oni nijesu najbolji nasvijet? No zoves ove iz Zagreba! Mora da ti je kokot pamet popio!

A cudi me
Gost
A cudi me

Hik! On, “ no1” kako sebe naziva moze napraviti jos stariju zgradu od svake, hik! Moz i mladju, hik, kako kome treba, obicno pogresno, hik!
A cudi me sto mu nije dao svoju zgradu, mora da cijeni njegovo krasno djelo. Cudi sto i kod nove direktorke prolazi njegova muljaza, kad shvati bit ce kasno! Pozdrav iz KO, Kaleza.

Send this to a friend