Kultura

Kralj Nikola je planirao da izgradi pozorište u Baru, ovako je trebalo da izgleda

Kralj Nikola je pored Zetskog doma na Cetinju planirao da izgradi i pozorište u Baru.

Na osnovu sačuvanog idejnog projekta koji se nalazi u Arhivsko-bibliotečkom odjeljenju Narodnog muzeja Crne Gore u posebnim luksuznim koricama, ovo je trebalo da bude jedno od najljepših zdanja u Crnoj Gori.

Projekat je iz 1911. godine a rad je italijanskog arhitekte profesora Adolfa Magrinija koji je bio nagrađen zlatnom medaljom na izložbi u Cetinju.

Da je projekat italijanskog arhitekte bio realizovan, nesuđeno pozorište nazvano po posljednjem crnogorskom monarhu bilo bi danas vjerovatno najrereprezentativnije zdanje u Crnoj Gori ali i šire.

Projekat sadrži šest crteža (dva crteža osnove, dva supresjeci − transferzalni i longitudinalni, i dva su crteža začelja planirane građevine).

Pozorište je bilo zamišljeno kao klasicistički teatar sa velikim gledalištem koje sačinjavaju parter i visoki parter, dva sprata lože i galerija. Projektom su bili predviđeni i svi prostori potrebni jednom ozbiljnom teatru.

Nažalost, projekat nije realizovan, ali on i sam po sebi predstavlja ogromnu vrijednost i potvrda je koliko je kralj Nikola nastojao da Crnu Goru približi modernim evropskim državama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marko
Gost
marko

Da imamo i malo pameti pa da napravimo ovo prelijepo zdanje,ali nemamo ni vremena a ni para OD POLITICARA!

Kirki
Gost
Kirki

Je li vam i ovo iz ‘skrivene stranice istorije’.
Cudo da niko za ovaj projekat nije znao do danas. Cak ni Kralj Nikola nije znao da planira da gradi pozoriste u Baru. Da je znao da pravi ovakvo velelepno zdanje valjda bi ponekome to i rekao.

Miki
Gost
Miki

Eto dobre osnove da se sad takvo zdanje napravi.

Chloe
Gost
Chloe

Eh, Bože dragi, sto nijesu uspjeli da ga izgrade… Možda će neko da se probudi iz sna gdje su prave vrijednosti zaboravljene i zazeljeti da se pozorište izgradi, bas onako kako je želio Kralj Nikola! Kultura na prvom mjestu!

Stenoks
Gost
Stenoks

Cuo Bar je jedno pozoriste naseljen sa svih strana

Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

htio je on da bude i kralj Jugoslavije pa nikom ništa

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Eto im pop Rista podigao crkvu u ravanickom stilu.

Birziminium
Gost
Birziminium

Tako je, pop Risto kako ga ti tebi slicni nazivate, podize crkve a ovi tvoji se po svijetu dizu u vazduh i na zalost neduzne i nevine sa sobom. A i unistavaju kulturna i istoriska blaga. Ako si htio ili htjela da budes duhovit/a nije ti uspjelo.

Send this to a friend