Kultura Umjetnici koji su mijenjali Crnu Goru

Kreativna Crna Gora: Slijedi objava knjige o našim umjetnicima, namijenjena najmlađima

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na predstojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

Autor jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ je Andrija Ćetković iz Podgorice, koji je predstavio knjigu „Umjetnici koji su mijenjali Crnu Goru“. U pitanju je projekat prevashodno namijenjen mlađim čitaocima, koji će biti u prilici da se kroz jednostavnu estetsku i zanimljivu tekstualnu formu upoznaju sa bogatim crnogorskim nasljeđem – značajnim ličnostima iz naše istorije.

Od ilustracija, preko tekstualnih priloga, sve do dizajna, knjiga je u potpunosti prilagođena najmlađima.

Kako ističe Andrija Ćetković, značajni umjetnici su samo primarna ideja, pa će se naredna izdanja baviti i drugim segmentima istorije, što njegovu zanimljivu ediciju čini održivom.

“Ugledajući se na države zapadne Evrope, došao sam na ideju kako bi i mi trebalo da predstavimo našu bogatu kulturnu baštinu mlađem naraštaju kroz sadržaj koji će biti prilagođen njima. Ovo je, dakle, samo prva od knjiga u ediciji „Ličnosti koje su mijenjale Crnu Goru“, tako da želim da napomenem tako da ćemo u narednom periodu početi rad na još jednom izdanju, koje će biti posvećeno vojskovođama”, istakao je Ćetković.

Ciljna grupa projekta upravo su najmlađi.

“Jedan od ciljeva mog projekta je da probudimo želju kod najmlađih, da sami istražuju o crnogorskoj istoriji i da steknu šire informacije o prošlosti naše države”, zaključio je Ćetković.

On naglašava kako je program „Kreativna Crna Gora“ bio ključan u njegovoj ambiciji da projekat zaživi.

10

avatar
1000
7
3
0
 
10
PupoljakljetrikaaaahPupoljakMarkoDanica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ljetrikaaaah
Gost
ljetrikaaaah

Divna zamisao, hvala Bogu da se neko sjetio, interesantan je i način predstavljanja značajnih ličnosti, odgovara djeci i odraslima…Svaka čast!

Pupoljak
Gost
Pupoljak

Ovdje je očigledno cilj bio samo da se uzme novac od projekta, moralo je ovo mnogo bolje biti realizovano. Ne može svako da se bavi likovnom umjetnošću, ipak za to treba talenat, nije dovoljna samo ogromna ambicija.

Pupoljak
Gost
Pupoljak

Šta bi Risto Stijović, Živko Nikolić i ostali velikani rekli da su živi i da vide ovo… Ipak su oni zaslužili portrete dostojne njihovoj veličini.

Marko
Gost
Marko

Super ideja . Svaka cast !

Danica
Gost
Danica

Svaka cast mladicu !

Manch
Gost
Manch

SVaka čast na kul ideji, bio sam na izložbi projekata Kreativne CG u ULUCG – knjiga će biti jako interesantna i korisna za djecu, samo nastavite!

Javor
Gost
Javor

Kul je ideja, ali ilustracije su vrlo banalne i naivne

Proljece
Gost
Proljece

Da li je ove portrete radilo neko dijete?

reka09
Gost
reka09

ti bi to bolje uradio/la sigurno, b’avoo

Kokot
Gost
Kokot

Andrija svaka cast na ideji i srecno u knjizevnim vodama. U danasnjem je svijetu tesko biti autor knjige, katkad zna biti i bolno, sve je mukotrpno – od samog pisanja do prebukiranosti stamparija koje nerijetko probiju rokove, ali vjerujem u tvoj projekat!

Send this to a friend