Kultura NOVI ROMAN PRED ČITAOCIMA

Krilata Doris preletjela stazu pakla i snova: Ne želim da moja sreća bude dio ničijeg poraza

Doris Ražnatović; Foto: Privatna arhiva

Danilo Brajković

Statistika je kao bikini – otkriva sve, a ne pokazuje ništa. Ova legendarna rečenica jugoslovenske ikone sportskog novinarstva Zvonka Mihajlovskog savršeno se može upotrijebiti u mnogim sferama društva.

Sa druge strane, tu su i oni primjeri kada statistika pokazuje dosta toga. U slučaju crnogorske spisateljice Doris Ražnatović ona je egzaktna.

Od 2019. godine, kada je napisala prvu autorsku knjigu “Ja sam život”, pa do ovog trenutka – Ražnatović je uspjela da stvori četiri djela.

Prvijenac je naknadno dobio nastavak, treća knjiga objavljena je pod naslovom “Dva lica sudbine”, a plodonosan period krunisan je ovogodišnjom premijerom romana “Krila” za beogradsku izdavačku kuću “Samo korak”.

Rođena Ulcinjanka, diplomac Fakulteta političkih nauka u Podgorici, te specijalista u oblasti Prava Evropske unije, prepoznata je i po pseudonimu Dulcinea, iza kog “skriva” misli na društvenim mrežama, gdje je izgradila zavidnu bazu pratilaca.

Foto: Edin Sarvan
Foto: Edin Sarvan

Činjenica da su se za tri godine izrodila čak četiri djela u saglasju je sa konstatacijom da je korito iz kog Ražnatović crpi inspiraciju uvijek puno vode, a zasluge za to, kako objašnjava spisateljica u razgovoru za portal CdM, pripadaju i njenim vjernim čitaocima.

“Inspiracije nije falilo, ali slobodno mogu reći da je i moja čitalačka publika umnogome uticala na to da ih svake godine obradujem novom knjigom, tako što su mi pružali podršku, knjige su se kupovale i slale na više kontinenata. A njihovi životi koje bi mi nerijetko, kroz slanje utisaka o romanima, opisivali – svakako su bili i dio moje inspiracije”, kaže Ražnatović.

Vapaj tišine

Novi roman Ražnatović, naravno, nije plod slučajnosti. Konci su sada u rukama Dunje, djevojke kojoj je posljednja trudnoća trebalo da kruniše ljubavnu idilu sa čovjekom života.

Smrt kćerke na rođenju, potom i izdaja, te suprugova prevara, Dunjin život iz predvorja raja vode direktno pred vrata pakla, iz kog je mogu izbaviti isključivo raširena krila i novi ljubavno-životni zapleti.

Dunjina životna priča, nažalost, zvuči i te kako poznato mnogim ženama u Crnoj Gori, a Ražnatović je još jednom potvrdila da pišući o onome o čemu drugi ćute, te istinom od koje ne preza, pronalazi direktan put do publike.

“Tema romana je meni sama uletjela u život kroz splet životnih okolnosti koje su se dešavale. I ni u jednom trenutku se nisam dvoumila da li treba pisati o ženi koja se suočava sa gubitkom trudnoća, o neadekvatnom pristupu medicinskog osoblja, kao i o presudnim momentima u bračnim, roditeljskim i prijateljskim odnosima opisanim u knjizi. Dunja sam ja, kao i većina žena koje tamo negdje ćute o svojoj igri sudbine”, objašnjava Ražnatović.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Doris je prikom premijere romana naglasila da je autobiografski, ali je istovremeno i fiktivna priča. Granična linija između ove dvije krajnosti, priznaje spisateljica, teško se može podvući.

“Kao što sam napomenula, ova tema mi je, nažalost, bliska – i emotivno me veže za pero. Ipak, fikcija započinje tu gdje nisam željela da ovo bude moja ispovijest, već roman u kom će se preplitati mnoge teme, odnosi, kao i žanrovi. Isti počinje kao drama, nastavlja se pod uticajem krimi radnje, a završava se… Pa, hajde u stvari da ne otkrijem kako se završava zbog čitalaca koji se tek odluče na čitanje”, s osmijehom prepušta Ražnatović publici da se priključi igri sudbine.

Nestanak straha

Autorka četiri najprodavanije knjige u Crnoj Gori, što je podatak koji krasi njen zvanični profil na Instagramu sa blizu 65.000 pratilaca, često dobija kvalitetne i korisne kritike od onih kojima se obraća.

To je evidentno i ispod fotografija sa pojedinim odlomcima iz romana, kada se komentari i impresije nadovezuju u nedogled. Ključno u slučaju “Krila”, kako nam otkriva autorka, jeste što među čitaocima ima mnogo Dunja i njoj sličnih.

“Iako je roman nedavno objavljen, s ponosom mogu reći da je dočekao i svoje drugo izdanje upravo zahvaljujući mojoj publici koja ga je jedva čekala i koja svakodnevno šalje utiske. Moram priznati, ona žali što knjiga nema makar još toliko stranica. To je za mene veliko priznanje, jer jedina prava nagrada piscu su uvijek njegovi zadovoljni čitaoci. Javljaju se Dunje, i to u zavidnom broju. Mene to ne čudi, jer sam duboko u sebi znala da oko nas ima mnogo Dunja i stoga je ovaj roman od početka omaž takvim ženama”, podvlači Doris.

Sa promocije "Krila"; Foto: Edin Sarvan
Sa promocije “Krila”; Foto: Edin Sarvan

Sa već četiri djela iza sebe, Ražnatović ima dovoljno potrošenog papira da svodi neke početne račune.

Iskustvo je uticalo na konkretne promjene koje su nastale od prve napisane stranice ikada do one posljednje u romanu “Krila”.

Između ostalog, Doris sada savršeno zna kako da uzvrati udarac onima koji se skrivaju prilikom ataka.

“Doris je sazrela. Moj stil pisanja je sazrio. Oslobodila sam se straha od toga da se ne mogu svakome svidjeti kao autor i da je u redu biti drugačiji. Na ovom putu susrela sam se i sa manje lijepom stranom javnog života, gdje jednostavno morate biti na meti pojedinih ‘internet nasilnika’, ali hvala Bogu na istom tom putu ja sam nastavila da pišem i publikujem knjige, oni da dokoni sjede i ‘troše’ tastaturu. Takve kritike ne primam k srcu, jer ti ljudi ne mogu ustati na promocijama i direktno reći ono što skriveni pod lažnim imenom misle/upućuju”, primjećuje Ražnatović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doris Ražnatović (@dorisraznatovic)

“Mučnina u stomaku kada ti kažu da nisi dovoljno dobar, snažan, lijep kako bi uspio sam da pretrčiš stazu svojih snova”. To je citat koji je nedavno Ražnatović objavila na Instagram profilu, a nije teško pretpostaviti da aludira na početak, kada joj mnogi očigledno nisu bili naklonjeni.

Danas, kada je već četiri puta uspješno došla do cilja staze, njeno “srce divljine”, o kom takođe piše, nema konkretnu poruku za one koji bi možda u njenoj sreći i uspjehu mogli da prepoznaju poraz svojih prognoza.

“Moja sreća i moj uspjeh jesu dio mene i mog truda, a svakako nikada ne bih željela da, uprkos svemu, budu dio ničijeg poraza. Time bih svu tu sreću i ljubav oskrnavila dodijelivši im rok”, zaključuje Ražnatović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lela
Gost
Lela

Nju upoznadoh na Cetinje na promociju romana, kako je uljudna i skromna, divno celjade i sav uspjeh zasluzuje!

Diiidum
Gost
Diiidum

Divna Doris, zena za divljenje i postovanje ! ❤️

Send this to a friend