Kultura

Kuća Iva Andrića u Herceg Novom otvara kapiju krajem juna

Foto: Radio Jadran

Kuća nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom trebalo bi za posjetioce da bude otvorena najvjerovatnije krajem juna, kazali su Radiju Jadran u JUK Herceg Festu.

U međuvremenu, Herceg Fest je aplicirao kod IPA fondova za dodatna sredstva za rekonstrukciju ovog zdanja, a odobreno im je 190.000 eura.

Novac će biti utrošen za sanaciju infrastrukture i programske sadržaje, a proces rekonstrukcije trajaće do 2020. godine.

Iz Herceg festa navode da bi veći dio tog novca trebalo da „pokrije“ rekonstrukciju, te da je vrlo malo predviđeno za programe, zbog čega će oni biti finansirani iz ranije opredijeljenih sredstava opštinskog budžeta.

Foto: Radio Jadran

“Samo manji radovi uređenja bašte biće završeni do kraja juna. Uz to, u kući će biti osposobljena jedna prostorija za korišćenje, pretvorena u suvenirnicu. Budući da su nam odobrena sredstva iz IPA projekata, sada moramo poštovati inpute projekta i sanacije, koja bi trebalo da bude okončana do 2020. godine. Stoga ćemo do sezone obaviti neke manje korekcije, bez većih „građevinskih“ zahvata, kako bi kuću upriličili za posjete“, kazali su oni.

Andrić je kuću u Njegoševoj ulici 65. sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda.

Nakon njegove smrti, Opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika, sa željom da ubuduće služi kulturi i umjetnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovan
Gost
Jovan

Ova Opštinska vlast samo je do sada pokazala da je nesposobna za bilo šta.Niko ništa ne radi i većina sa sumljivim diplomama i nezna ništa, nego samo da uredno primaju visoke plate.Vrijeme će pokazati da gori dolazili nisu za sada.

Send this to a friend