Kultura Autor filma je Vaso Knežević

Kuće koje su odisale životom: Film o seoskim kućama u Pljevljima

Dokumentarni video matrijal „Kuće koje su odisale životom“ realizovan je u autorskom projektu Vasa Kneževića pod nazivom “Pejzažno-arhitektonske karakteristike srpske tradicionalne seoske kuće”.

Autor filma je Vaso Knežević, dok je snimanje i montažu radio Edin Zuković, a tekst čitala Mersiha Hadžić Zuković.

Ideja projekta jeste da se kroz naučno-istraživački rad na terenu, kroz istorijske dokumente, fotografije i video zapis spozna kultura uređenja spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora (eksterijera i enterijera) seoskih kuća i domaćinstava u pljevaljskom kraju.

Projekat je finansiran od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

“Poenta filma je prikazivanje tradicionalne seoske gradnje u cilju edukacije javnosti i mlađih generacija, a u svrhu razvoja seoskog etno turizma. Seoski turizam na području sjevera Crne Gore je u ekspanziji, ali ono što fali u edukativnom smislu našim stanovnicima na selu jeste da se bolje upoznaju sa kulturom življenja svojih predaka i njihovom načinu gradnje, jer je upravo to najbitniji elemenat za strance – kultura, tradicija, identitet našeg seljaka i sela, a ne luksuz, modernizam. Tradicionalna seoska arhitektura je ona koja je u skladu sa prirodom, ambijentom u kome se živi, sa prirodnim materijalima (drvo, kamen, dizma) koji predstavljaju glavne građevinske elemente gradnje”, rekao je Knežević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fangio
Gost
Fangio

Raspad ….jesi li bio Vaso u Austriju Svajcarsku Sloveniju sjevernu Italiju Alto Adige Tirol

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nijesu kuce no kolibe !

Send this to a friend