Kultura

Kultura je najbolji zaštitnik identiteta

“Crnogorski identitet najviše je osporavan i napadan, a najmanje branjen i čuvan, na teritoriji cijele Evrope. Zbog toga naša kultura, naša umjetnost i kulturna politika moraju biti otvoreni i pokazati se najboljim branikom našeg identiteta, nacionalnog i državotvornog bića”, kazao je scenarista i reditelj televizijske serije “Božićni ustanak” Željko Sošić, ovogodišnji laureat Godišnje nagrade časopisa “Komuna” za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.

JASNO I DOSTOJANSTVENO

“Nagrada ‘Komune’ pripada cijeloj ekipi koja je radila na televizijskoj seriji ‘Božićni ustanak’. Ekipi koja je imala dovoljno hrabrosti, dovoljno znanja i snage da se uhvati u koštac sa velikim izazovima, problemima i dilemama sa kojima smo se suočavali u petogodišnjem radu na ovom projektu, koji predstavlja prvu televizijsku seriju sa istorijskom tematikom u istoriji crnogorske produkcije. To što je prva nije nam bio veliki kompliment i velika privilegija, već je predstavljalo teret, obavezu i donosilo dodatnu odgovornost pred istorijskim istinama i događajima, ali i pred današnjim gledaocima, kojima se mora na jasan, a opet dostojanstven način predstaviti ono što smo smatrali istorijskom istinom i ono što smatrali vrijednim prikazivanja. Činjenica da je ovo prva televizijska serija sa istorijskom tematikom u Crnoj Gori dovoljno govori u kakvom stanju se nalaze crnogorska kultura i crnogorski identitet”, smatra Sošić i dodaje da se nada da u nekim narednim godinama časopis ‘Komuna, televizijska serija ‘Božićni ustanak’ i slični projekti neće biti produkt entuzijazma jednog broja ljudi ili incident, već dio sistema i kulturne strategije naše države i našeg društva.

Glavnu nagradu časopisa, o čijem je laureatu odlučivao žiri u sastavu književnik i publicista Marijan Mašo Miljić, mr Željko Rutović i glavni urednik “Komune” Minja Bojanić, Sošiću je na svečanosti koja je priređena u hotelu “Podgorica” uručio predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Direktor Direktorata za medije Željko Rutović ističe da nas “mudre civilizacije gotovo zakonito uče da baštine nema bez baštinika, da tradicije nema bez njenih vrlih dostojnika, a da kulture sjećanja nema bez odvažnih savremenika, koji svojom mišlju, riječju i djelom baštine baštinu, tradiciju, čuvajući naše biljege, korijene i glas o nama samima, o našoj državi, našim precima, čuvajući dostojan glas za buduće generacije”.

KULTUROLOŠKO TKANJE SVIJESTI

“Možda više nego ikada u istoriji ljudskog roda pitanje identiteta, pitanje baštine i tradicije dolazi u fokus. U dobu sveopšte globalizacije i unifikacije kulture ovo pitanje je posebno interesantno, provokativno i odvažno za rješavanje za manje prostore i manje zajednice. Zato, ne slučajno, riječ o baštini i zadatak baštinika baštine nije prvenstveno samo stvar zakona, institucija, strategija i akcionih planova. Riječ je o kulturološkom tkanju svijesti i savjesti svijesti svakog od nas o nama samima, o drugom, o našim precima, biljezima, usudima, pregnućima i državotvornim vinućima. Zato je važno reći koliko je prijeko potrebna, snažna i značajna Komuna, koja na plemenitoj misli građanskih posvećenika i intelektualaca ostavlja vrijedno tkanje”, smatra Rutović.

Specijalna plaketa za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore dodijeljena je Milanu Mišu Brajeviću, istaknutom društveno-političkom i kulturnom pregaocu, neumornom istraživaču i sakupljaču narodnog blaga i narodnih umotvorina, dok su plakete “Komune” pripale dekanu Fakulteta za crnogorski jezik, prof. dr Adnanu Čirgiću, za knjigu “Crnogorska usmena tužbalica i portalu “Montenegro magazin”, koji, pored ostalih društveno-odgovornih tema, promoviše i teme zaštite crnogorske kultrune baštine.

Send this to a friend