Kultura

Kultura mladih i afirmacija njihovog stvaralaštva

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje je, u cilju promocije lokalne Strategije za mlade, proteklog vikenda u Baošićima organizovao još jednu radionicu namijenjenu mladima.

Radionica pod nazivom „Mladi Herceg Novog – zajedno“ , ima za cilj upoznavanje mladih sa dokumentom koji i formalno sadrži ciljeve, mjere i aktivnosti koje će opština sprovoditi u naredne četiri godine, radi ostvarivanja interesa mladih, tj. populacije starosti 15-30 godina.

Osnovna tema radionice odžane u MZ Baošići, shodno interesovanjima učesnika, ticala se kulture mladih, kazala je voditeljka radionice, Aleksandra Marić.

“Ova oblast uvijek intrigira mlade, jer po definiciji, kultura mladih je sve ono što nije kultura odraslih. Mladi ljudi žele da se razlikuju od opšteg kulturnog konteksta njihove zajednice, a kultura mladih je često i najvažniji elemenat izgradnje njihovog identiteta, jer se mladi upravo kroz ovo područje afirmišu, komuniciraju sa drugima, grade svoj životni stil ali i preispituju tradicionalne kulturne obrasce stvarajući nove. Kultura mladih podrazumijeva i alternativno i vaninstitucionalno kulturno stvaralaštvo, mada je obično dio institucionalnog kulturnog i umjetničkog stvaranja. Nadamo se, shodno najavama iz Sekretarijata, da će u narednom periodu, upravo ovakvi programi dobiti veću podršku grada“, kaže Marić.

Učesnici radionice bili su i članovi novske rok grupe „Kupplung“, formirane maja prošle godine.

“Pripremamo se za svoj prvi zvanični nastup, 21. marta u Dvorani Park, kada će SMŠ Ivan Goran Kovačić, slaviti Dan škole”, kaže osamnaestogodišnji pjevač benda, Dušan Čeprnić, i dodaje da im je najveći problem to što ne postoji mjesto u gradu gdje bi mogli da nastupaju sa svojim vršnjacima koji bi u tom prostoru pokazali šta znaju, bilo da je riječ o recitovanju, izložbi radova, solo pjevanju i sviranju, ili bilo kakvom drugom talentu.

Gitarista „Kupplunga“, sedamnaestogodišnji Hadži Luka Krivokapić, na pitanje mogu li mladi Herceg Novog zajedno, odgovara:

“Naravno da mogu ali im treba prostor u kome mogu da se sastanu i kreativno osmisle tu ideju. Mislim da Herceg Novom nedostaje festival mladih koji bi upravo pokazao šta mladi iz našeg grada mogu da naprave zajedno. Prepoznatljivi smo po tvrđavama Forte Mare i Kanli Kula što ima svoju posebnu priču, a mislim da bi uz Trg Belavista i trg kod Muzičke škole u Starom gradu, to bile idealne lokacije za ovakav festival stvaralaštva mladih“.

Članovi VIS „Kupplung“ su i klavijaturista Vojislav Vukotić, zahvaljujući kome grupa ima gdje da vježba (gostinsku sobu u Igalu im ustupa njegova baka), kao i Marko Gardašević, bubnjar, koji je nedavnom nabavkom profesionalnih bubnjeva kompletirao sve instrumente koji su im potrebni.

Svi su školovani muzičari koji na kraju razgovora poručuju:

“Omladino, uskliknimo svi u glas, jednog dana biće nešto i od nas – da proslavimo naš malen grad, jer sve se može dok si mlad.“

Iz Sekretarijata za kulturu i obrazovanje podsjećaju da će naredna radionica biti održana u Centru za kulturu u Bijeloj, u petak 22. februara od 18 do 20 časova.

Send this to a friend