Kultura

Kultura se vraća u centar grada, Galerija Art uskoro u novom ruhu

Adaptacija Art galerije, knjižare i kafea u Vučedolskoj ulici teče planiranom dinamikom, pa će na prostoru od 215 kvadratnih metara temeljnom i pažljivom adaptacijom Podgorica uskoro dobiti adekvatne izlagačke uslove, čime će se obogatiti kulturna ponuda i dodatno oživjeti centar grada, saopšteno je danas iz podgoričke Agencije za stanovanje.

Njihove ekipe završile su ugradnju instalacija jake i slabe struje, te oblaganje zidova gips-kartonskim panelima u predviđenom kafeu.

“Takođe, završena je podna obrada od fero betona i cementne košuljice, krovni svjetlarnik na izložbenom prostoru i hidroizolacije i termoizolacije na ravnom krovu izložbenog prostora. U toku je i izvođenje radova na instalacijama termotehnike, adaptaciji predviđenih sanitarnih čvorova, stolarski radovi u unutrašnjosti prostora, bravarski radovi na fasadnim otvorima, molerski i drugi kako bi prostor bio stavljen u funkciju u skladu sa projektovanom namjenom”, dodaju u Agenciji.

Podsjećaju da se projekat adaptacije izvodi u skladu sa svim standardima galerijskih djelatnosti, uz primjenu savremenih rješenja unutrašnje arhitekture.

“Nakon adaptacije i opremanja ovog jedinstvenog prostora otpočeće se sa cjelovitim i promišljenim programima sa fokusom na savremenu umjetnost. Pored izlagačkog prostora, kao prateći segment pokreće se i Art kafeterija kao dodatni prostor za susrete i kulturne razmjene”, naglašavaju u Agenciji.

Kako dodaju, kroz adaptaciju tog prostora za umjetnost stiču se uslovi i za kreiranje nove programske šeme.

“Programski koncept biće fokusiran na savremenu umjetnost i nove umjetničke tehnologije, te pored prezentacije rada crnogorskih umjetnika u značajnoj mjeri biće okrenut i umjetničkim scenama regiona i Evrope, interdisciplinarnim projektima, radionicama, istraživanju i novim modelima prezentacije i recepcije umjetnosti. Program će se osmišljavati na osnovu stručnih selekcija i kroz saradnju programskog tima, a realizovati kroz brojna, već potvrđena partnerstva sa galerijama, institucijama i kulturnim akterima iz zemlje i inostranstva”, zaključuju u Agenciji za stanovanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokaa
Gost
Bokaa

Lijepo, ipak se (p)okreće!
Čitav ” Beko” bi trebalo prenamijenit u neku instituciju kulture sa galerijama, art kafeima, otvorenom scenom, bioskopčićem…da omladina malo fluktiše po centru.

Akica
Gost
Akica

I Beko i stara robna kuca.

Send this to a friend