Kultura

Kultura važna veza između Crne Gore i Turske

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas na Cetinju sa Mehmetom Kesimogluom, gradonačelnikom turskog grada Kirkarelija.

Sastanku su prisustvovali i Ivan Jovović, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu i Bedri Gul, predstavnik zajednice Crnogoraca u Turskoj.

Na sastanku je bilo riječi o saradnji i razmjeni u oblasti kulture, posebno imajući u vidu činjenicu da veliki dio stanovništva turskog grada Kirklareli vodi porijeklo iz Crne Gore.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo što je upravo u ovom gradu nedavno otvorena Crnogorska soba, u okviru Gradske kulturne kuće “Ali Riza Efendi” u kojoj su izložena specifična obilježja kulture i tradicije Crne Gore.

Ministar Bogdanović je istakao značaj iseljeničke zajednice Crnogoraca u Turskoj, koja svojom aktivnim radom značajno doprinosi povezivanju dvije države, posebno u kulture. Kako je naveo, Crna Gora i Republika Turska ostvaruju dobru saradnju u svim oblastima, ali je upravo kultura jedna od najznačajnijih veza između naših država.

Gradonačelnik Kesimoglu je na sastanku istakao da je grad Kirkareli posebno zainteresovan za saradnju sa institucijama kulture Crne Gore, kako bi kultura, nasljeđe i tradicija Crne Gore bili predstavljeni na festivalima i događajima koji se u ovom gradu organizuju.

Send this to a friend