Kultura

Kulturno i nacionalno dobro najviše vrijednosti

Božidar Vuković Podgoričanin

Izložba “Božidar Vuković Podgoričanin” otvorena je juče u prostoru između zgrade JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” i zgrade parlamenta Glavnog grada, u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”.

Kroz 12 ilustrovanih panoa na crnogorskom i engleskom jeziku ispričana je priča o životu i djelu Božidara Vukovića Podgoričanina, njegovoj štampariji osnovanoj u Veneciji 1519. godine, sinu Vićencu…

Božidar Vuković Podgoričanin je ličnost koja nas je sve zadužila i čije je djelo duboko utkano u istoriju crnogorske kulture.

A ova izložba je ujedno prilika da se podsjetimo djelatnosti i rada koji govore o razvoju pismenosti u Crnoj Gori, ali i svjedočanstvo bogate crnogorske kulturne baštine, istakla je na otvaranju sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović.

“Božidar Vuković Podgoričanin je nastavljač crnogorske tradicije štamparstva započete sa osnivanjem prve štamparije na Balkanu štamparije Crnojevića. Slava Božidara Vukovića Podgoričanina ne mjeri se samo u Crnoj Gori, on je poznat i u Veneciji i šire. Za izuzetne zasluge u štamparstvu dobio je grofovsku titulu Konte Palatin palatinski grof. Na izložbi su predstavljene fotografije knjiga ‘Služabnik’, ‘Liturgijar’, ‘Psaltir’, ‘Molitvenik Zbornik za putnike’, ‘Oktoih osmoglasnik’, ‘Praznični minej’ i ‘Trebnik’. Riječ je o opremljenim izdanjima Vukovićevih knjiga s ornamentikom. Stoga je ova izložba višestruko značajna, edukativna i podsjeća nas na dragocjenu ličnost Podgoričanina koji se nikako drugačije nije potpisivao, već isticao da je porijeklom iz dioklicijskih strana iz Podgorice”, kazala je na otvaranju Medigović.

Matica crnogorska predano radi na njegovanju kulture sjećanja crnogorske nacije i društva jer znamo da poruke iz naše prošlosti imaju smisla i vrijednosti samo ukoliko ih svaka generacija iznova protumači, kritički valorizuje i prihvati kao svoje, podsjetio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

A tek u saglasju poruka iz prošlosti, sa vrijednostima savremenog svijeta kojem težimo uspostavljaju se žive, identitetske i kulturne veze koje jedan narod drže na okupu, a njegovu budućnost čine izglednijom i prosperitetnom.

“Luču crnogorskog ćirilskog štamparstva nakon pada Crnojevića Crne Gore pod osmansku vlast, održava neugaslom Božidar Vuković Podgoričanin u Veneciji. Okuplja stručne ljude, znatnim dijelom i one koji su već imali iskustvo iz crnogorske štamparije Crnojevića i nastavlja da izrađuje bogoslužbene knjige na ćirilici. Knjige Božidara Vukovića, a kasnije i njegovog sina Vićenca distribuirale su se i prodavale diljem pravoslavnih zemalja, pogotovo na Balkanu, jer su zadovoljavale duhovnu potrebu. Tako da su odavno postale kulturno i nacionalno dobro najviše vrijednosti, ne samo u Crnoj Gori, nego i u ostalom pravoslavnom svijetu”, rekao je Radulović.

U prilog tome ide podatak, ističe on, da u Bugarskoj postoje 43 knjige iz Vukovića štamparije i 13 inkunabula Crnojevića.

Venecija je u 16. vijeku balkanskim narodima bila druga Vizantija, slobodno područje na kojem se primjenjuje preneseno vizantijsko kulturnoistorijsko nasljeđe. Tada je u njoj bilo više od 23 štamaparije, pa je s razlogom nazivana gradom knjiga. Jednu od tih štamparija je 1519. godine otvorio Božidar Vuković, Crnogorac, rodbinski povezan sa bogatom i uglednom mletačkom porodicom Delavekija, podsjeća Radulović.

“Njegova je štamparija bila najveće i najplodnije slovensko izdavačko središte u 16. vijeku. Poslije njegove smrti 1539. godine, štampariju je naslijedio njegov sin Vićenco Vuković. A to nasljeđe Vukovićevih uključivalo je i dobru trgovačku mrežu za širenje knjiga među slovenskim narodima na Balkanu. Mletački i Dubrovački arhivi pominju kancelarije iz skladišta Božidara Vukovića u Dubrovniku, Kotoru, Splitu, Skoplju, Beogradu, Vidinu…”, pojašnjava predsjednik Matice crnogorske.

A Matica crnogorska je uspostavila saradnju sa Nacionalnom bibliotekom “Sveti Ćirilo i Metodije” iz Sofije, Naučnim arhivom bugarske akademije nauka sa Centrom za slovensko-vizantijska proučavanja “Ivan Dujčev” iz Sofije, kao i sa Nacionalnom i univerzitestakom bibliotekom “Sveti Kliment” iz Skoplja.

“Kod svih smo nailazili na prijateljsku podršku i spremnost da nam otvore svoje bibliotečke fondove i omoguće prikupljanje materijala za ovu izložbu. Kontakti su ostvareni, saradnja započeta i u zajedničkom interesu ćemo nastaviti da radimo na novim projektima. Matica crnogorska će istrajati na zadatku da sa posebnom pažnjom, a u skladu sa svojom programskim opredjeljenjem vrednuje sve ono što je bitno za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta crnogorskog naroda, jer to je naš stvarni duhovni rezervoar snage i temeljni zalog za budućnost”, zaključio je Radulović.

Podsjetimo, izložba, koju realizuju Sekretarijat za kulturu i sport u saradnji sa Maticom crnogorskom, je u ovom prostoru otvorena do 1. jula.

Ista će biti otvorena i poklonjena Osnovnoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin 17. septembra, dok će izložba “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo”, koju Sekretarijat takođe realizuje sa Maticom crnogorskom biti poklonjena gimnaziji “Slobodan Škerović” trećeg septembra.

Koncert klavirskog dua Ana Muratagić-Barbul i Ida Muratagić, biće održan večeras u 20 časova, u dvorištu galerije “Risto Stijović”, u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”.

Ukoliko vremenske prilike budu nepovoljne, napominju organizatori, koncert će se održati u prostoru galerije “Risto Stijović”.

Send this to a friend