Kultura

Kurs kreativnog pisanja kao novogodišnji poklon

Kao novogodišnji poklon Novljanima dramska spisateljica Marija Čolpa i mjesna zajednica Herceg Novog, organizuju besplatni kurs kreativnog pi sanja za djecu i odrasle. Program je osmišljen za matineje “Tačno u podne” svake subote i nedjelje, a odvija se u prostorijama mjesne zajednice u centru Starog grada, nadomak Sat kule.

“Kreativno pisanje nije samo ispisivanje slova i šturo slaganje rečenica u smislenu cjelinu. Pisanje je razmišljanje, dok se asocijativno ventulamo kroz domaštavanje niza od riječi, fraza i emocija. Ispisivanje teksta je završni proces od izbacivanja nagomilanih slogova iz glave. Cista književna egzekucija”, kaže Marija Čolpa.

Na radionici kreativnog pisanja “matinejima spisateljskih iskrica, djeca ali i odrasli, imaju priliku raditi i zabavljati se do svih granica književnih dimenzija i nazad”. Zapisivaće se rukopisi, sticati znanje i osjećati sloboda čistog i iskrenog stvaralaštva. Kao nagrada za “progres i dotaknutu katarzičku nit”, rukopisi će se objediniti u publikaciju od probranih odnosno najboljih radova ovog tečaja, pod nazivom “Prva hercegnovska sveska”. Promocija “sveske” planirana je za jun 2017.

Send this to a friend