Kultura

Kusturica otvorio izložbu slika Petra Lubarde

Foto: ATA images

Reditelj Emir Kusturica otvorio je juče u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Kusturica je rekao da ono što je zanimljivo i što je vezano i za Andrića i za Lubardu jeste ono što je danas najčešće prokazano, a to je da između države i umjetnika postoji saglasje i da umjetnici mogu da budu i dio državnog projekta.

“Mala država koja svoj opstanak od 1804. pokušava da održi, uspjela je da napravi ono što se svuda zove država. U onom trenutku kada se odvojila od plemenskog načina određivanja ljudske zajednice, tu je počela država, a kod Petra Lubarde bih rekao da je u pitanju obrnut proces”, rekao je Kusturica, prenosi Gloria.

“On je zapravo unio sve ono što u percepciji savremenog čovjeka i čovjeka njegovog vremena zapravo vraća u doba predistorije. Sva njegova velika platna govore o neviđeno intenzivnom doživljaju kojeg bi mogao da ponese samo čovjek rođen u kamenu i taj bljesak svjetlosti koji je taj kamen prelamao kroz njegove moždane vijuge, doveo je do toga da smo dobili najimpresivnije utiske o prostoru Crne Gore i svih onih u kojima se našao”, istakao je Kusturica.

On je primijetio da živimo u vremenu kada nam prijeti vještačka inteligencija.

“Prijete nam da će vještačka inteligencija potpuno zamijeniti čovjeka. Po nekim teorijama postoje čipovi i načini da se napravi robot koji gleda sliku i robot koji je napravi. Međutim, ova izložba potvrđuje obrnuto, da zapravo refleksija i ljudski doživljaj prirode, unutrašnji sadržaji koje priroda sama sa sobom nosi, jedino mogu umjetnici da iscrtaju. To je najbolja potvrda da vještačka inteligencija neće dostići visine tog doživljaja”, naglasio je Kusturica.

Izložba nastala prošle godine, prema konceptu mr Milane Kvas, v.d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, i Dine Pavić, kustosa Kuće legata, izložba je dio projekta osmišljenog povodom obilježavanja 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti 20. vijeka.

Postavka obuhvata Lubardina djela iz perioda između dva svjetska rata, kao i ostvarenja iz ratnog i poslijeratnog perioda, predstavljajući retrospektivni izbor od ukupno 26 eksponata. Originalna djela prati bogata arhivska građa, štampani paneli sa reprodukcijama fotografija i pisama, savremenim objavama u štampi i bogato ilustrovani katalog.

Send this to a friend