Kultura

Kusturica: Tanak sam glumac, ali dobar komunista

Reditelj Emir Kusurica je posljednjim ostvarenjem “Na mliječnom putu” oduševio brojne kritičare širom Evrope. Mediji već mjesecima pričaju o njegovom uspjehu kao i učešću slavne italijanske glumice Monike Beluči kojoj je povjerio glavnu ulogu.

Film će nakon beogradskog Festa krenuti u bioskopsku distribuciju.

Mediji su sa puno pažnje pratili nastanak ove, kako ste izjavili, savremene bajke. Koja je osnovna ideja sa kojom ste ušli u projekat?

“Ideja ovog filma je skrivena u tajni ljubavi, žrtvovanja i idealizovane forme koju njegujem od početka. Čovjek koji nosi mlijeko otkrije da zmija voli mlijeko, a žena koja je zaljubljena u njega sve čini da ga pridobije. K’o što to biva u životu, on se zaljubi u onu drugu. Nije ono što hoćeš nego će biti ono što je suđeno. Riječju, ovaj film aktivira ne samo zaplet koji vodi preko pogrešne odluke mlade žene koja je zaljubljena u Kostu, koja odluči da će svadba između njenog brata i one druge biti, što odvede u tragičan kraj, niti se njen brat i ona ne vjenčaju nego bivaju ubijeni od potjere koja goni onu drugu, koju igra Monika Beluči. U toj potjeri se pridruži Kosta i tada se javlja velika nerealizovana ljubav izmedju njih dvoje. Sve bude, na kraju, u znaku Foknera i njegove ideje iz romana “Divlje palme” kada jedan čovjek prouzrokuje, ne htijući, smrt voljene osobe i kada želi da se ubije pomisli: ako se ubijem ko će se sjećati one žene gore i ljubavi naše”.

Da li ste mijenjali scenario tokom snimanja? Koliko ste se držali plana, a koliko ste se prepuštali intuiciji, nadahnuću kao preduslovu za nastanak autorskog filma?

“Nikada nijedan film koji proizvodi potres u duši i koji ushićuje ljude nije pravljen tačno po scenariju. Ima i takvih ali su rijetki”.

Mnogi su fascinirani učešćem zvijezde kao što je Beluči. Šta je za Vas značila ta umjetnička saradnja i po čemu ćete je se najviše sjećati?

“Pošto sam ja tanak glumac, ali sam dobar komunista, moja uloga je bila da pratim rad oko sebe, Moniku Beluči i Slobodu Mićalović. Moram da kažem kako sam oduševljen njihovim kreacijama, koje su i meni pomogli da budem i reditelj, ali i glumac komunista”.

„Na mliječnom putu“ će biti i na redovnom bioskopskom repertoaru. Sa kojom vrstom publike će, prema Vašem mišljenju, najbolje komunicirati?

“Mislim da je moguća šira komunikacija zato što film barata potresnim, dramatičnim, ali i duhovitim situacijama iz ljudskog života”.

Send this to a friend