Kultura

Ljeto u prijestonici počelo promocijom albuma Momčila Zekovića Zeka

Foto: Cetinjski list

Ovogodišnja manifestacija “Ljeto u prijestonici” počela je sinoć promocijom albuma cetinjskog muzičara Momčila Zekovića  Zeka.

Prohladno vrijeme, ali i utakmice Svjetskog fudbalskog prvijenstva, nijesu uticali na to da se u parku “Trinaesti jul” okupi više stotina gledalaca.

Neposredno po završetku programa, zahvaljujući se Prijestonici Cetinje i Turističkoj organizaciji, Momčilo Zeković je za RTV Cetinje kazao da mu je ovo prvi put da samostalno nastupa pred domaćom publikom.

“Nadam se da sam uspio bar mrvicu da opravdam povjerenje nakon jako ozbiljne pripreme. Orkestar je, čini mi se, zvučao jako lijepo, kompozicije su bile prilagođene za ovu priliku i nekako sam, prije svega ponosan, jer je posljednja fotografija koju sam arhivski našao, a ako griješim neka mi istoričari oproste, bila iz 1916. godine. Ja kao dijete imam dvije fotografije kada je bleh muzika ovdje svirala. Bilo mi je jako lijepo, uživao sam među svojim ljudima”, kazao je Zeković.

Direktor Turističke organizacije Oskar Huter je najavio da će se događanja tokom manifestacije “Ljeto u prijestonici” više fokusirati na kvalitet nego na kvantitet sadržaja tokom naredna tri mjeseca.

“Možda nećemo imati publiku u onom broju koji smo možda navikli ali ćemo imati ove zvuke koji, da kažemo, utiču i na psihu, koji utiču i na kreiranje jednog imidža grada Cetinja”, kaže Huter uz napomenu da je prostor u parku ”Trinaesti jul’’ dugo bio zapostavljen i da je održana promocija način da mu se da duh prošlih vremena, da se vratimo tom prostoru i da ga obnovimo.

Manifestaciju “Ljeto u prijestonici” otvorio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan koji je kazao “da našu tajnu možda znaju samo cetinjske kiše i da su naše zastave uvijek iste boje” te da “ni jedan perper nećemo dati zbog toga što možda nijesmo tamo gdje bi trebali biti”.

“To je Cetinje to smo mi. A ljeto u prijestonici ima posebnu čar. Bude se neka sjećanja, okupljaju plemeniti ljudi koji žive kulturu, oživljavaju neka zaboravljena mjesta, vraćamo se prirodi, slavimo čovječiji um i trud. Jer mi znamo kako nemušto zboriti s prošlim vremenima i kako glasno izgovarati, sada i danas, kroz riječ, pokret i muziku. I zato neka bude pjesma, neka se igra, neka živi umjetnost”, kazao je Kašćelan.

Gosti Momčila Zekovića bili su “KIC pop hor” i orkestar “Allegro vivo”. Video porukom gledaoce su pozdravili pjevačica Karolina Gočeva i muzičar Zoran Predin.

Momčilo Zeković Zeko prošle godine je objavio knjigu poezije “Džep sa tajnama”, čime je obilježio 30 godina od objave prve autorske pjesme.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jastreb CT
Gost
Jastreb CT

Prelijepo vece. Sto bi rekli|: sa stilom i ukusom. Svima nam fali ovakvih desavanja. Bravo Momo!!!

Send this to a friend