Kultura

Lubarda je za ovu sliku nagrađen ogrlicom od preko 1.000 dolara

Za sliku „Noć u Crnoj Gori“ naš čuveni Petar Lubarda dobio je prvu nagradu na bijenalu u Tokiju 1955. godine. Ipak, malo je poznato da je za razliku od drugih nagrada koje su bile novčane, ova tokijska bila u naturi.

Zapravo, radilo se o bisernoj ogrlici čija je vrijednost bila između 1.100 i 1.200 dolara, piše Arts Montenegro.

Uoči sljedeće njegove izložbe u galeriji „Penelope“ u Rimu 1962. godine poznati kritičar, teoretičar i poznavalac moderne umjetnosti K. Đulijo Argan s pravom je napisao da je Lubarda „najveći slikar svoje zemlje i jedan od najsenzibilnijih i najprefinjenijih slikara Evrope“.

Ova Lubardina slika označila je početak jednog novog poglavlja u umjetnosti jugoslovenskih naroda.

Mnogi kritičari kažu da je sa ovom slikom Lubarda napravio revolucionarni otklon u odnosu prema, u to doba, aktuelnom načinuu slikanja. Osim toga, došlo je i do zaokreta u načinu Lubardinog slikanja.

Lubarda je tokom tridesetih i četrdesetih godina radio pejzaže i u njima je davao nagovještaj onoga što će kroz niz slika sa motivima planinskih predjela i stijena postepeno prečišćavati i svoditi od granica prepoznatljivosti do onoga što je došlo u slici „Noć u Crnoj Gori”.

Lubarde je rođen 27. jula 1907. godine na Ljubotinju kod Cetinja, a umro je 13. februara 1974. godine u Beogradu. Iza sebe je ostavio grandiozno slikarsko djelo kojim se Crna Gora i dan danas ponosi.

S.B. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend