Kultura

Lubardina djela u galeriji Nadežda Petrović

Izložba “Petar Lubarda 1907, 1974, 2017”, nastala u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, povodom obilježavanja 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti 20. vijeka, biće otvorena u Umjetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” u Čačku, prenosi Tanjug.

Nakon kontinuiranog predstavljanja od avgusta 2017. godine u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore , Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Kući legata Beograd, galeriji “Petar Lubarda” i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, postavka će biti dostupna i publici u Čačku.

Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke “Pavle Beljanski” prijatelj umjetnika”, ali i da se naglasi značaj legata koji čuvaju Lubardina djela.

Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar, bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde, a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svjetska rata.

U sastavu Kuće legata je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina 20. vijeka do kraja umjetnikovog života.

Na izložbi u Čačku biće predstavljeno 26 djela iz dva legata, Umjetničke Zbirke SANU, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i privatne kolekcije, kao i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima, među kojima i dokumenti koji se prvi put predstavljaju publici.

Autori tekstova u bogato ilustrovanom pratećem katalogu su Gordana Krstić Faj, mr Milana Kvas i Dina Pavić, sa uvodnim tekstovima dr Jasne Jovanov i Filipa Brusića Renauda.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji.

Send this to a friend