Kultura

Maestralno izvođenje Šeherezade obilježilo koncert CSO

Maestralno izvođenje Šeherezade

Dašak orijenta osjetila je publika na koncertu Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO), koji je maestralno izveo jedno od najtežih djela orkestarske literature „Šeherezadu“, kazao je gostujući dirigent Robert Homen.

Pod njegovom upravom, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore orkestar je interpretirao: Koncert za kontrabas i orkestar u fis-molu – Sergeja Kusevickog, “Passione amorosa” za dva kontrabasa i orkestar Đovanija Botezinija i “Šeherezadu” – Nikolaja Rimskog Korsakova. Kao solisti na koncertu su nastupili kontrabasisti Veljko Belević i Ljubinko Lazić.

Homen je istakao da su djela koja su izveli na koncertu dosta emocionalna, navodeći da je aplauz publike bio moćan i snažan i da su ljudi od srca aplaudirali.

„Mislim da smo dali svoj maksimum i to na način da smo mi uživali na sceni, svirajući maestralno djelo „Šeherezada“, koje je jedno od najljepših djela za orkestar ikada napisano. Djelo je jako virtuozno. Moram da pohvalim orkestar koji je jedno od najtežih djela orkestarske literature izveo maestralno. Pri tom nije bilo grča, nego smo zaista uživali“, istakao je Homen nakon koncerta.

Kazao je da su na Veliku scenu Muzičkog centra donijeli priču o 1001 noći  iy „Šeherezade“.

„Mislim da smo dašak orijenta uspjeli unijeti među ljude koji su nas slušali i da su osjetili emocije koje smo im prenijeli. Sam Korsakov je, u predgovoru drugog izdanja, napisao da mu je namjera da slušaoci sa njegovom muzikom otputuju na Bliski Istok i da osjete egzotičnost. Nadam se da smo mi to uspjeli“, naveo je Homen.

Upoređujući saradnju sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom koju je imao u ranijem periodu, sa ovom sad, Homen je rekao da orkestar raste.

„Sa CSO sam imao divan koncert prije tri godine. To je sjajan orkestar, jer sam dirigovao sa mnogim orkestrima u cijelom regionu i na Zapadu. Mogu reći da imate u Podgorici fantastičan orkestar, pun mladih ljudi, entuzijastičnih, koji kad dođu tu prvenstveno žive muziku, a sve svoje privatne probleme, koje svako od nas ima, ostave po strani“, rekao je Homen.

Smatra da su on i orkestar „kliknuli“ tokom ranije saradnje, a da su ovaj put, kroz „Šeherazadu“ digli saradnju na viši novo.

„Pun sam emocija, jako sam sretan što smo uspjeli realizovati ovako predivno muzičko djelo. Nadam se ponovnom dolasku i da ćemo imati još puno takvih projekata“, zaključio je Homen.

Belević je kazao da je jako zadovoljan koncertom, navodeći da je za njega bio veliki izazov, ali i privilegija jer je izveo dva djela sa CSO.

„Koncert Kusevickog je jedini koncert koji je taj kompozitor, koji je inače dirigent i kontrabasista, napisao. Radi se o djelu koje je vrlo zahtjevno i složeno, po mnogim mišljenjima jedno od najljepših djela napisano za kontrabas i orkestar. Želja svih kontrabasista je da ovaj koncert u svojoj karijeri izvedu na sceni sa orkestrom. Za mene je jedno od najljepših djela napisanih za kontrabas“, naveo je Belević.

Upitan koliko je kontrabas, kao instrument, popularan među mladima s obzirom da se bavi pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji na Cetinju, Belević je kazao da u Crnoj Gori postoji tradicija  od više decenija i uspješna klasa kontrabasista na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

„Taj kontinuitet se nastavlja i uvijek je prisutan određeni broj mladih studenata na akademiji. Klasa kontrabasa je uvijek bila na zavidnom nivou u Crnoj Gori“, istakao je Belević.

Lazić je kazao da ne nastupa prvi put u Mizičkom centru, da poznaje dobro podgoričku publiku, podsjećajući da je prije par mjeseci u Kamernoj sali nastupao u kvartetu kontrabasa.

„Utisci sa ovog koncerta su fenomenalni. Predstavili smo dva grandiozna djela pisana za kontrabas – „Passione amorosa“ ili ljubavna strast za dva kontrabasa i kamerni orkestar i Koncert Kusevickog za kontrabas i orkestar koji je napisan početkom XX vijeka. Svaki put kada se jedan kontrabas, u ovom slučaju dva, pojave na sceni, mi smo već pobjedili i pobrali smo sve simpatije publike“, rekao je Lazić.

Kazao je da je uživao na sceni, navodeći da je tokom priprema za nastup presabirao koliko je puta ovo djelo svirao javno pred publikom.

„Došao sam do broja preko 500 ili 600 puta sam svirao „Passione amorosa“ pred publikom. Kompozicija je u originalu pisana baš ovako kako smo je slušali na ovom koncertu, ali postoje brojne obrade za kvartet kontrabasa, za dva kontrabasa i klavir. Mogu reći da je ovo obavezna lektira za svakog kontrabasistu“, rekao je Lazić.

Send this to a friend