Kultura Komemoracija povodom smrti poznate pjesnikinje iz Tivta

Maja Perfiljeva će trajati kroz svoje pjesme

Uz zvuke njenog najvećeg hita koji je u međuvremenu postao svojevrsni evergreen „Bokeljska noć“ sa violine u interpretaciji profesorice Nevile Klakor i stihove te pjesme koje je govorio profesor Neven Staničić, Tivćani su se juče na komemoraciji u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković, oprostili od svoje sugrađanke- čuvene pjesnikinje i svestrane umjetnice Maje Perfiljeve.

Pjesnikinja i profesorica književnosti Maja Perfiljeva umrla je 8. jula u Zagrebu u 79. godini života. Rođena je u Tivtu, u Boki Kotorskoj, gdje je provela najranije djetinjstvo, a školovala se i živjela u Zagrebu, provodeći i dobar dio svog vrmena u Tivtu za koji je bila izuizetno vezana. U javnosti se afirmisala kao autorka tekstova pop i rok muzike. Svom zavičaju posvetila je više pjesama, među kojima je najpoznatija postala pjesma “Bokeljska noć” iz 1967, a napisala je, među ostalim, tekstove za neke od najpoznatijih pjesama sarajevske grupe Indexi.

“Govoreći o književnoj zaostavštini i legatu Maje Perfiljeve moramo skrenuti pažnju da je ona je svjesno ušla u jednu poetsku formu koja je unaprijed bila namjenjena pjevanju. I kao takvu je pamtimo. Ali pjevajuća pjesma je kompleks autora, više njih stoji nje. Maja je znala da je u muzičkom svijetu vrlo popularna, ali i to da, kao profesorica književnosti, mora braniti riječ, jer “što ću pjevati, ako ne znam o čemu”. Treba govoriti poeziju i ona to nikad nije propuštala, na svakoj večeri i u svim prilikama govorila je svoje stihove. Oni će kroz pjesme ostati da traju ali kao što je ona govorila “jedno je pjevati a drugo govoriti, drukčije se čuje”, rekao je Neven Staničić, direktor Centra za kulturu Tivat.

“S vremena na vrijeme majčicu Zemlju pohodi po koja anđeoska duša koja nas podsjeti da se može živjeti i drugačije. Bez laži, grubih riječi, ogovaranja. Takva je bila Maja Perfiljeva. Imala je dušu meku kao pamuk i srce veliko kao Lovćen. S vremena na vrijeme majčicu Zemlju pohode anđeoske duše. Da nas podsjete da možemo biti drugačiji – iskreni, plemeniti, humani. Takva je bila Maja Perfiljeva. Zbogom poeteso”, oprostio se od tivatske umjetnice, novinar, pjesnik i publicista Dragan Popadić.

Urna Maje Perfiljeve sahranjena je juče u porodičnog grobnici Perfiljevih na tivatskom gradskom groblju Sveti Šimun.

Send this to a friend