Kultura Nagradu dodjeljuje Dječji žiri festivala

Malom piratu nagrada Dragan Radulović Kotorskog festivala pozorišta za djecu

“Mali pirat“ (8+) u režiji Milana Karadžića osvojio je na sinoć završenom 27. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, posebno dragocjenu, nagradu „Dragan Radulović“, koju dodjeljuje Dječji žiri festivala. Predstava, koju je Gradsko pozorište uradilo u koprodukciji sa tivatskim Centrom za kulturu, ovo priznanje ravnopravno dijeli sa španskim komadom „2062.“

“Pošto je prethodnih 12 dana ključ grada bio u rukama djece mi smo sebi dali za pravo da izmijenimo pravila igre. Odlučili smo da ove godine, po prvi put, nagradu Dječjeg žirija podijele dvije predstave. Za naše djetinjstvo je važno da u pozorištu živimo bajke, ali i da nas pozorište ponekad podstakne da razmišljamo o svijetu u kojem živimo. Zato, nagradu Dječjeg žirija koja nosi ime našeg Dragana Radulovića, ove godine ravnopravno dodjeljujemo predstavama: „Mali Pirat“, Gradskog pozorišta Podgorica iz Podgorice i Centra za kulturu Tivat, i predstavi „2062.“ nastaloj po konceptu i u izvođenju naših dragih gostiju iz Španije, Karle Krač i Andresa Beladieza”, navedeno je u obrazloženju Dječjeg žirija.

Kotorski mališani i ove godine, do 1. do 12. jula, uživali su u raznovrsnim profesionalnim predstavama za đecu i mlade, različitih žanrova, a 12 ih je bilo u takmičarskom segmentu festivala. Nagradu Stručnog žirija ove godine osvojila je škotska predstava „Feral” Rosa Mekeja, u koprodukciji pozorišta Tortoise In A Nutshell i Pozorišta Cumbernauld, dok je nagrada Žirija grada Kotora za najbolju predstavu u cjelini otišla Teatru mladih iz Novog Sada, za izvođenje „Lepotice i zveri“.

„Mali pirat“ je avanturistička priča, koju je prema motivima romana Anta Staničića dramatizovala Aleksandra Glovacki. Predstava je rađena u formi mjuzikla sa elementima komedije i melodrame. Radnja se dešava u 18. vijeku kada su morima harali gusari. U djelu je, između ostalog, oslikan život bokeških pomoraca i njihovi običaji iz tog vremena. Pored uzbudljivih i dramatičnih događaja, priča šalje i snažnu poruku o ljubavi, kako prema drugim ljudima i nacijama tako i prema porodici.

Igraju: Pavle Popović, Goran Slavić, Miloš Kašćelan, Jelena Đukić, Miloš Pejović, Marija Maša Labudović, Dubravka Drakić, Pavle Ilić, Sanja Popović, Branko Ilić, Marija Đurić, Jelena Simić, Katarina Krek, Branka Femić-Šćekić, Omar Bajramspahić, Ivan Kašćelan; cure sa svadbe/robinje: Vladana Mišević, Mia Kuč, Dušica Rovčanin, Stefanija Brčić, Đorđa Čolo, Borjana Obrenović, Jelena Knežević; momci sa svadbe/mornari/pirati: Aleksa Balević, Filip Petrović, Antonio Grgurović, Nikola Mrvaljević, Mirko Ognjanović.

Uz reditelja Milana Karadžića i Aleksandru Glovacki, u autorskoj ekipi su i: kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitorka Irena Popović-Dragović, asistent kompozitorke Aleksandar Zavišin, koreograf Nebojša Gromilić, scenograf Boris Maksimović i dramaturškinja Dubravka Drakić. Dizajn svijetla uradio je Radomir Stamenković, a songove potpisuju Dubravka Drakić i Neven Staničić. Lektor je Neven Staničić.

Send this to a friend