Kultura

Manifestacija “Maj-mjesec Rimskih mozaika” održana u Kotoru

Foto: Radio Kotor

Turistička organizacija Kotor prije dva dana je organizovala manifestaciju “Maj-mjesec Rimskih mozaika” .

Manifestaciju je otvorio Mirza Krcić, v.d. direktora TO Kotor.

,,TO Kotor obilježava devet godina upravljanja ovim lokalitetom. Obaveza je više i danas iz razloga što zahvaljujući Centru za arheologiju i konzevaciju iz Kotora ustupljeni artifakti koje su prošle godine na lokaitetu Carine pronašli poljski arheolozi. Naglasio bih da Univerzitet iz Varšave brižno vodi računa o lokalitetima u Risnu”, kazao je Krcić.

Ispred Centra za arheologiju i konzervaciju Kotor prisutne je pozdravio Boris Kostudić koji je rekao da mu je čast što je dugogodišnja saradnja sa Rimskim mozaicima rezultirala izožbu artefakata na ovom lokatetu.

Foto: Radio Kotor

“Aretefakti koje imate priiku da vidite su rezultat dvodecenijske arheoške kampanje Centra za arheologiju i konzervaciju Kotor i Centra za istraživanje antiek jugoistočne Evrope pri Varšavkom univerzitetu. Raznolikost kulturnih slojeva omogućiće sagledavanje ovog izuzetnog arheološkog lokaiteta”, dodaje Kostudić.

Tom prilikom održan je koncert vokalno instrumentalne muzike Georgia V. Sviridova uz nastup hora “Stanko Dragojević” iz Podgorice i “Konstantin” iz Niša, a pod dirigentskom palicom Mione Cvijović iz Bijelog Polja. Posjetioci su mogli da pogledaju izložbu originalnih artefakata sa arheološkog lokaliteta Carine – amforu (početak IV v.p.n.e.), poklopce amfora (II-I v.p.n.e.), novčiće (kralj Ballaios, II v.p.n.e), arhitektonske elemente iz I v.n.e., tegove za ribarske mreže ( II-IV v.p.n.e.), okrugli teg (II – IV v.p.n.e.), eksere sa namještaja (kraj II v.p.n.e.), cipus – antičku grobnu inskripciju i dio kopče (II – IV v.p.n.e.).

Manifestacija, kako je naveo organizator, takođe, simbolično predstavlja i rođendan lokaliteta koji je otvoren za posjetioce u maju 2008. godine.

Send this to a friend