Kultura

Marija Vemić: Nastojim da stvorim saglasje između boja

U galerijskom prostoru JU Muzej i galerija Tivat otvorena je izložba Marije Vemić iz Nikšića „Dodir sebe“. Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Marija Saičić:

„Ciklus radova Dodir sebe je kombinacija crteža i slika koji su nastali u periodu od 2016-2019. godine. Marija kao izvor inspiracija koristi sopstveno biće, te preko pokreta i boje predstavlja svoja unutrašnja stanja. Unutrašnja stanja koja su produkt poznavanja samog sebe, ali i interakcije sa drugim ljudima, stvarima i životnim situacijama. Potez na njenim radovima varira od umjerenosti i odmjerenosti do žustrog i silovitog u zavisnosti od unurašnje stvaralačke energije. Ona otvara nova polja interesovanja koja su prikladna za dalje pravce i traganja u likovnoj umjetnost. Njena ekspresionistička boja i pokret asociraju na svježinu izraza i stalno ispoljavanje sopstvene ličnosti. Tematski ona ostaje vjerna svom inspirativnom izvorištu – ljudskom tijelu“, rekla je Marija Saičić.

U razgovoru za Radio Tivat slikarka kaže da nastoji da stvori saglasje između tonova, između boja:

„Galerija u Tivtu je jako lijepa. Ovog ljeta imam tu čast da budem jedan od umjetnika koji ovdje izlažu. Ono što je bitno da ima dobro osvjetljenje. I uopšte ovdje je jedan prijatan ambijent. Predstavljam se sa crtežima i slikama od 2017. do 2019. Tu je dio mog diplomskog rada, i dio mog master rada. Napravila sam jedan spoj, a u stvari je ista tema. Htjela sam da se vidi razvoj moje misli, u okviru iste teme, razvoj rukopisa i poigravanje sa različitim tehnikama. Uglavnom kombinujem tehnike. Ne biram, otprilike osjetim podlogu. Jako je bitno poznavati materijale. Bojom želim da naglasim određeni dio slike koji bi trebao da nosi čitavu situaciju, odnosno da predstavim stanje i misao koja me vodila dok sam stvarala. Nastojim da stvorim saglasje između tonova, između boja.

Otac je naravno, uticao na moje stvaralaštvo. Gledala sam nastanak njegovih radova. Ljudi bi možda trebalo da prosude da li imamo sličan rukopis. Ne bježim od ličnosti, ali opet nastojim da gradim nešto što je samo moje“, rekla je Marija Vemić.

Send this to a friend