Kultura

Marina Abramović: Nijesam ni Srpkinja, ni Crnogorka, ja sam eks-Jugoslovenka

“Ja se ne osjećam ni kao Srpkinja, ni kao Crnogorka. Ja sam Eks-jugoslovenka. Potičem iz zemlje koje više nema”, kazala je ona.

U opsežnom intervjuu otkrila je i da je tri puta abortirala jer je bila ubijeđena da će to biti pogubno za njen rad.

“Jedna osoba može imati ograničenu količinu energije u tijelu, a ja ne želim da je dijelim s drugima. To je moje viđenje života. To je razlog zašto žene iz svijeta umjetnosti nijesu uspješne kao muškarci. Ima mnogo talentovanih žena. Zašto su muškarci na važnim pozicijama? Jednostavno: ljubav, porodica, djeca, sve ono što žena ne želi da žrtvuje”, navodi ona. 

Za to se, kako otkriva, odlučila još u mladosti.

“Naročito zato što sam imala tako užasno detinjstvo. Nijesam želela da budem majka. Nikako. Moji studenti su moja djeca”, istakla je poznata umjetnica. 

Marina će u novembru ove godine napuniti 70 godina i kaže da je to i te kako razlog za slavlje.

“Prirediću veliku žurku sa 300 zvanica u Gugenhajm muzeju. Možda ću igrati oko šipke, da vidimo da li mogu da se spustim niz šipku sa vrha muzeja. Još vježbam. Željela bih dugo da živim, da napunim 100”, priča Marina i dodaje da je njena baka živjela 103, a prabaka 116 godina.

Prema njenim riječima, prošle godine je prvi put bila u nevjerovatnom strahu da nema dovoljno vremena da uradi sve što želi.

“Pošto sam radila kao luda, krvni pritisak mi je bio toliko visok, da sam mislila da ću dobiti moždani udar. Onda sam otišla u Indiju. Provela sam mjesec dana u zatvoru koji zovu Sanatorijum. Ne možete da odete, daju vam vrlo malo hrane i stalno ste gladni. Bila sam tamo i tokom božićnih praznika, tamo nijesu slavili Božić. Samo smo radili vježbe disanja. Bilo je odlično. Već sam zakazala novi boravak u isto vrijeme. Ako neko ima 70 godina, treba da bude svjestan da je svakog dana bliži smrti. Zato se moraju smanjiti sr.nja”, poručuje Abramovićka. 

 

.

Send this to a friend