Kultura

Marina Abramovič: Ulaj će nedostajati, ali će njegova umjetnost živjeti zauvijek

Marina Abramović, nekadašnja umjetnička i životna partnerka njemačkog umjetnika Ulaja, izrazila je duboku tugu zbog njegove smrti, uvjerena da će njegova umjetnost i djelo živjeti zauvijek.

<<<Preminuo umjetnik Ulaj, bivši partner Marine Abramović<<<

Posted by Marina Abramovic on Monday, March 2, 2020

“Sa velikom tugom čula sam da je moj prijatelj i bivši partner Ulaj preminuo. Bio je izuzetan umjetnik i ljudsko biće, i mnogo će nedostajati”, navela je Marina Abramović na Fejsbuku povodom smrti Ulaja.

Marina je dodala da je utješno znati da će Ulajeva umjetnost živjeti zauvijek.

Ulaj je preminuo danas u Ljubljani u 77. godini, poslije dugogodišnje borbe sa kancerom.

Iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da prisustvuje retrospektivnoj izložbi “Čistač” Marine Abramović u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, na kojoj je prikazan i dio njihovog uticajnog opusa koji su stvorili tokom čuvene umetničke i partnerske saradnje od 1975. do 1988. godine u oblasti performansa, istražujući granice ljudske izdržljivosti.

Razišli su se nakon performansa na Kineskom zidu, prešavši po više od 2.500 kilometara hodajući jedno drugom u susret sa različitih krajeva.

Odnos Ulaja i Marine Abramović ponovo je dospio u žižu svetske javnosti 2010. godine, za vrijeme njene retrospektive i maratonskog performansa “Umjetnik je prisutan” u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku.

Ulaj se tada pojavio u MoMA i bio jedan od prvih učesnika performansa i jedini sa kojim je umjetnica imala fizički dodir. Taj susret zabilježen je i u dokumentarnom filmu Metjua Ejkersa “Umjetnik je prisutan” koji daje i presjek njihove 12-godišnje intenzivne, snažne i teške veze, tokom koje je nastao ciklus “Relacionih radova”, zaključno sa čuvenom šetnjom jedno drugome u susret Kineskim zidom.

Emotivan snimak scene sa performansa u MoMA privukao je milione gledalaca na YouTube-u, posebno zato što su muzika i prateći tekst sugerisali da je riječ o svojevrsnom ponovnom ujedinjenju nekadašnjih partnera.

Ulaj je kasnije pokrenuo sudski postupak protiv Marine u vezi sa prihodom od prodaje reprodukcija zajedničkih radova, a završen je 2016. godine presudom holandskog suda u njegovu korist.

Ulaj je sudski proces opisao kao “neprijatan i stresan”, a uporedio ga je i sa svojom do tada uspješnom borbom protiv kancera.

“Moja borba sa kancerom je agresivno prijetila mom životu, a pravna bitka sa Marinom je prijetila mojoj egzistenciji”, izjavio je Ulaj, ocjenjujući da je sudska presuda fer i da odgovara istini.

Nekadašnji čuveni umjetnički i ljubavni par bio je posljednjih godina u dobrim odnosima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Matija
Gost
Matija

Marina Abramovic najveca umjetnica ovih prostora!
Ona je u pravu, jer sve prodje a umjetnost ostane.
A sta ce ostati of kreativnih industrija, tepih, činija?

Vase ime
Gost
Vase ime

uh, koja je ovo “umjetnica”

Trol početnik
Gost
Trol početnik

Ja se naježim od nekih njenih performansa. Tipa njena krv i čuda. Svašta li se danas u Americi umjetnost zove. 😶

Štrafte
Gost
Štrafte

Nebitno da li je volite ili ne, da li je razumijete ili ne, ali nije svaka lijepa umjetnost – umjetnost.

Send this to a friend