Kultura

Marina Abramović: Živjela sam u kamionima, cijenim sadašnjost

Marina Abramović

Umjetnica Marina Abramović dala je intervju za Gardijan u kom je govorila o svojoj karijeri, kontroverzama, ali i seksualnom uznemiravanju u umjetničkom svijetu.

Marina je sada umjetnik multimilioner koji svoje radove izlaže u Njujorku, dok je nekada živjela bez novca, u automobilu sa rancem prepunim filmskim negativima, piše Gardijan.

“Živjela sam u automobilima i kamionima, iznenađena sam što su negativi preživjeli. Kako bismo cijenili sadašnjost, zaista bi trebalo da gledamo u prošlost”, priča Abramović.

List ističe da je ženskim umjetnicima sedamdesetih godina prošlog vijeka bilo jako teško probiti se u tom svijetu koji su velikom većinom činili muškarci.

“Trenutno imam karijeru dugu 50 godina, a prethodnih 40 godina performans se nije smatrao umjetnošću. Nevjerovano sam vjerovala svojoj intuiciji da ću preživjeti i zaista sam jako vjerovala u performans. Možete da nikada ne odustanete, ali da ne odustanete 50 godina? To je dug period. Nikada nisam prestala da radim.”

Gardijan podsjeća da je Abramović sarađivala sa Lejdi Gagom i Džej Zijem, ali i gdje su sve do sada njena djela bila izložena.

“Nikada rod ne uzimam u obzir kada je u pitanju umjetničko djelo. Umjetnost nema rod. Smatram da postoje samo dvije kategorije – dobra umjetnost i loša umjetnost.”

Govoreći o seksualnom nasilju, o kojoj se danas sve više govori kada je riječ o javnim ličnostima širom SAD, a činjenica je da postoje isti slučajevi u umjetničkom svijetu, Marina je navela da smatra da je strašno i tužno da te osobe nisu imale hrabrosti da o preživljenom nasilju govore u trenutku kada je do njega i došlo.

“Ne bih čekala 20 godina da kažem neku takvu stvar. Ako možete nešto reći svim ovim ljudima, ne čekajte. Hrabrost je veoma bitna u našem životu. U suprotnom imate ugušen život, što je užasno”.

Sebe u sedamdesetim godinama prošlog vijeka vidi potpuno drugačijom.

“Gledajući unazad razmišljam: ‘vau, ovo dijete ima zaista veliku viziju’, veću od one koju sada imam. Ne razmišljam mnogo o prošlosti, ali pokušavam da povežem neke stvari kako bih odgovorila na isto pitanje: ‘Kakva je moja funkcija u ovom svijetu?'”.

Ni u svojoj 71. godini ne odustaje od umjetnosti.

“Ja još uvijek radim. To je ludo, pošto je moja generacija nestala. Znate šta? Iskreno, u životu je ljubav na prvom mjestu. Ne samo voljeti posao kojim se bavite, već voljeti sebe i taj trenutak kada ste zaljubljeni – svijet je tako sjajno mjesto”, istakla je srpska umjetnica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BAL99
Gost
BAL99

Tacno mi je laknulo sto se predstavlja kao srpska umjetnica. Imamo srece da ovo sto ne valja povezuju sa komsijama, od Milsoevica i Karadzica do kvazi-umjetnika/ca.

milosav
Gost
milosav

kapiram kamion ukoji je zivjela, ali ne kapiram nju nikako.

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Performans je umjetnost kao i bilo koja druga i ne zavisi od misljenja komentatora portala. Marina Abramovic je scer Crnogorca par excellence Vojina Abramovica i tradicionalno gledano ona je Crnogorka, tako da je mozemo nazvat i nasom. Ali, rodjena je u Srbiju, tamo odrasla i skolovala se te je logicno sto se predstavlja kao srbska umjetnica. Inace, majka joj je… Više »

Vuk
Gost
Vuk

Zasto objavljujete ove fotografije od prije 30 godina?
Vrijeme nije stalo

suljo suljevic
Gost
suljo suljevic

Ko je god pogledao i jedan njen performans ili bilo sta iz njenog rada,jasno ce mu biti da je sve cisti satanizam.

Sofi
Gost
Sofi

Dobra umjetnost se ogleda upravo u tome,u spoznaji sebe i ljubavi prema sebi. Voljeti sebe znaci i otkriti pravu umjetnost

Mikac
Gost
Mikac

Oprosti,prvo nam pojasni ko je ova persona?

Sofi
Gost
Sofi

Pojasni ti meni zasto si usao uopste na ovaj clanak? Vjerovatno da bih ti ja objasnila ko je Marina Abramovic.

Mikac
Gost
Mikac

Iz tvog komentara ocigledno ni ti nisi sigurna ko je persona koju si komentarisala

Sofi
Gost
Sofi

Po tvom komentarisanju ja vidim da si ti jedna dosta neupucena osoba,koja je usla na clanak radi glupiranja.

Sve li ti znas
Gost
Sve li ti znas

I zasto mi nju valjamo kroz novine nase ? Ko je ona za nas ? Niko. Mozemo li mi neku nasu umjetnicu da uvelicavamo a ne nju kao obicnu sponzorusu ?

Realnost
Gost
Realnost

Koju to “našu” umjetnicu? Ko je to pokazao neki veliki talenat? I zašto je Marina sponzoruša? Što je stekla novac svojim radom. Nije kao naši umjetnici čekala sponzorstvo ministarstva kulture i kukala kako je loše stanje u kulturi.

jojka đevojka
Gost
jojka đevojka

“srpska umjetnica”??? WTF

Nikson
Gost
Nikson

To i ina ne krije, ako pratis njene nastupe. Dobro, kad dodje u Cg zna za nas kompleks pa to ne istice. Cemu se ti pitas?!

Send this to a friend