Kultura

Matica crnogorska za 20 godina uticala na brojna identitetska pitanja

Foto: RTCG screenshot

Matica crnogorska jedna je od najznačajnijih institucija koja se bavi kulturnim pitanjima i očuvanjem identiteta. Tokom dvadeset i šest godina postojanja, uspjela je da sačuva svoju prepoznatljivost, afirmiše i utiče na konačno oblikovanje brojnih identiteskih pitanja, promoviše veliki broj autora koji se bave specifičnostima našeg područja.

Ove godine, Matica crnogorska slavi i dvadeset godina postojanja svog časopisa u kojem je svoje mjesto našlo skoro hiljadu i po autora.

26 godina postojanja, 140 objavljenih knjiga u tiražu većem od 105 hiljada primjeraka i 80 brojeva časopisa Matica – bilans je djelovanja Matice crnogorske koja je i u najtežim momentima pokušavala da ostane na svojoj i strani istine.

Tokom postojanja ta institucija je nastojala da ukaže na važna identitetska pitanja i da ih osvijetli na pravi način, kaže njen sekretar Ivan Ivanović, govoreći o nekim od važnih razloga njenog osnivanja

Pored mnogih izdanja, tematski i sadržajno bitno raznolikih, ali u krajnjem okupljenih oko Crne Gore kao zajedničke teme, važnu ulogu igra časopis Matica.

Kultura, politika, kulturna istorija, lingvistika, putopisi – sve su to oblasti koje Matica pokriva svojim izdanjima razvrstanih u nekoliko edicija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
JEŚO
Gost
JEŚO

Koliko ste se očešali o budzet i identitet

Aoo
Gost
Aoo

Sad ste se sjetili oglasiti. Tako mi vaseg posla. Lezilebovici. Sve bih vas raspustila. Djelimicno ste krivi za ovo rasulo! Nijeste na vrijeme edukovali ovaj narod no ste se s Beogradom lizali!

Šaraf
Gost
Šaraf

A sve protiv tradicije i protiv Njegoša.
Da nije Oktoih stampan latinicom,u izdanju
Atlanskog saveza? Ha ha…čuš Matica.

Mitar
Gost
Mitar

@Šaraf
Ništa ne znaš a sebi daješ za pravo da komentarišeš.. tradicija Njegoša je Crnogorska Crkva, Crnogorska nezavisnost, Crnogorski ponos, čast i poštovanje.

Mrgud
Gost
Mrgud

Kakve budalaštine svašta ljudi pišu? A čuh neki dan na nekom dječijem kvizu (nebilo ga) da je štamparija “Obod” kraj Cetinja bila prva zamislite “srpska štamparija” i dobi dijete sto eura. A u to vrijeme cijela “vesela srbadija” kako reče Njegoš je bila debelo pod turskim osvajačem, ma nije se smjela čut a ni za nju se nije ni znalo.

Црногорац
Gost
Црногорац

Како то да Матица црногорска постоји тако кратко?

Mitar
Gost
Mitar

Odlična, stručna i temeljna izdanja Matice, prava svjetlost u moru laži-bajki sa klerofašističkom suštinom.

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Eto de. Strasnog li uticaja.

Send this to a friend