Kultura

Međunarodna izložba “Post human” otvorena u Baru

U galeriji “Vega” u Baru sinoć je otvorena međunarodna izložba “Post human” koja okuplja 80 renomiranih umjetnika iz Evrope, Novog Zelanda, Japana i Kine. Radi se o projektu koji se realizuje pod pokroviteljstvom princa Alberta od Monaka , koji su već vidjeli poklonici umjetnosti širom svijeta.

Međunarodna izložba “Post human” čija je poruka otuđenost čovjeka u savremenom svijetu, stigla je i do Crne Gore, odnosno Bara, a čast da bude domaćin pripala je galeriji “Vega”.

“Galerije ovog tipa imaju misiju da njeguju istinske vrijednosti, afirmišu poslenike umjetnosti i time doprinose sredini u kojoj djeluju. Smatram da nas je to preporučilo”, kazala je Jovanka Ljubenko Matunović, koja je istakla da je selektorska delegacija više puta anonimno posjetila njenu galeriju i na osnovu onoga što je vidjela, izabrala ih za učešće u ovom projektu.

“Kao da u ovome ima nečega apsurdnog, ono što ne prepozna matična sredina, uradi neko drugi. Naravno, da bismo postali dio ovog projekta, selektori su morali da se uvjere da poštujemo evropske standarde i kriterijume u ovoj oblasti”, kazala je Ljubenko-Matunović.

Evropska umjetnost u ovom trenutku preokupirana je aktuelnim temama i problemima savremenog svijeta-zaštitom životnog prostora, migracijama, položaju čovjeka u svijetu, globalizmu, antiglobalizmu… Projekat “Post human”, pod pokroviteljstvom princa Alberta od Monaka ima funkciju koju ima umjetnost uopšte, da poveže ljude i učini svijet boljim.

“Ljudi su se otuđili zbog savremenih vidova komunikacije. Zaboravili su što znači ljudskost, želimo na to da ukažemo”, kazao je Đianćinto Formentini, selektor ovogodišnjeg programa, angažovani umjetnik iz Milana.

Međunarodnu izložbu u galeriji “Vega” otvorio je predsjednik SO Bar Radomir Novaković.

“Galerija ‘Vega’ me ovim projektom nije iznenadila, jer je navikla Barane na kvalitet. Ovo je ljestvica više, a vi ste primjer kako treba davati lokalnoj zajednici koja će taj angažman i napore znati da cijeni. Pokazali ste što znači dovesti svijet u naš mali grad koji zaslužuje da bude dio svijeta i koji je dobio zasluženo mjesto na kulturnoj mapi Evrope”, kazao je Novaković.

“Naredne godine deset naših umjetnika, po izboru galerije ‘Vega’ biće učesnici Bijenala u Monaku i na taj način se pridružiti tom svojevrsnom svjetskom pokretu umjetnika”, kazala je Jovanka Ljubenko Matunović, koja je još jednom apelovala na nadležne da više pažnje posvete nekada glavnoj barskoj ulici -Ulici maršala Tita, iz koje je grad napravio svoje prve, velike urbane korake. Ona je šifra grada, zato mi je žao što nije ukrašena i uređena pred praznike, jer ona na neki način može biti prava, mala mediteranska pozornica”, zaključuje Jovanka Ljubenko Matunović.

Gosti galerije na otvaranju bili su barski glumci i pisci koji su govorili poeziju-Dragiša Simović, Vladimir Cerović i Miško Vučinić.

Send this to a friend